ZKM gostuje u Ljubljani s predstavom “#radninaslovantigona”

Zagrebačko kazalište mladih gostovat će u ponedjeljak, 8. lipnja u Mestnom gledališču ljubljanskom s predstavom “#radninaslovantigona” Jazmín Segueire i Luciana Delprate u režiji Renate Carole Gatice, izvijestili su iz Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZKM-ova predstava upozorava na globaliziranost problema nesnošljivosti i netolerancije, otvarajući i pitanje medijskog manipuliranja javnim mišljenjem u 21. stoljeću. Premijerno je izvedena 11. travnja, a u njoj glume Anđela Ramljak, Sreten Mokrović, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Vedran Živolić, Frano Mašković i Danijel Ljuboja.

Nakon premijere, izvedena je i u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a uvrštena je i u program festivala “Grad teatar”, koji će se u srpnju i kolovozu održati u Budvi u Crnoj Gori.

Tekst je napisao mladi argentinski redateljski, autorski i bračni par Jazmin Sequeira i Luciano DelPrato. Grčku tragediju pretočili su u suvremenu priču u kojoj je Sofoklova tragična heroina pretvorena u mladu i buntovnu hakericu i borca za dostupnost informacija u Tebi, pogođenoj terorističkim napadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sofoklovo slavno djelo o sukobu pojedinca i vlasti preneseno je u suvremeni kontekst, uz poštivanje strukture predloška, a radnja se također razvija oko problematike moći, koju čini “vladanje raspodjelom informacija”, što je publika prihvatila ovacijama.

Zaplet je prikazan kroz teroristički napad vjerskih ekstremista na glavni gradski dnevni list u Tebi. Antigonin brat Polinik zna da je napad naručila sama vlast i to saznanje prije pogibije uspijeva otkriti sestri. U raskrinkavanju urote, Antigona (Anđela Ramljak) ulazi u sukob s velikim medijskim magnatom – Kreontom (Sreten Mokrović) kojemu je manipulacija informacijama model održanja na vlasti. Do tragičnog kraja dovest će neumoljivost obje strane u obrani svojih svjetonazora i krutih stavova do točke vlastita uništenja i uništenja onih koji ih okružuju.

Osim posljedica netolerancije, predstava ističe i fragmentaciju suvremene percepcije stvarnosti, prikazujući radnju pomoću snimki kamera emitiranih na deset ekrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.