26. rujna 1988. umro Branko Zebec – slavni hrvatski nogometaš i trener

Na današnji dan 26. rujna 1988. umro je Branko Zebec, jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena, čuveni trener i stvaratelj nogometnog diva Bayerna, kao i jedan od rijetkih Hrvata koji je uspio ostvariti vrhunsku karijeru i kao igrač i kao trener.
Svoju karijeru počeo je u rodnom Zagrebu kao junior za vrijeme NDH u Građanskom, a nakon ukidanja tog kluba od strane komunističke vlasti igra za NK Milicioner (Lokomotiva).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1951. s 22 godine prelazi u beogradski Partizan, poput mnogih hrvatskih nogometaša u to vrijeme, a za koji igra sa velikim uspjehom do 1959., kada prelazi u Crvenu Zvezdu. Karijeru završava u Alemannia Aachenu.

Za reprezentaciju bivše države nastupio je 65 puta i postigao 17 pogodaka.

Trenersku karijeru počeo je 1965. u Dinamu kojeg je doveo do čuvenog finala Kupa velesajamskih gradova 1967. koji je Dinamo osvojio sa legendarnim Ivicom Horvatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj kao trener 1969. osvaja Bundesligu s Bayernom, što je ovaj čuveni bavarski klub čekao punih 37 godina! Iste godine osvaja i Kup Njemačke što je bila prva „dvostruka kruna“ jednog njemačkog kluba uopće. Uopće, nogometna javnost u Njemačkoj ga smatra utemeljiteljem nepobjedivog Bayerna, koji je nešto kasnije postao trostruku prvak Europe zaredom.

Nakon toga trenira Stuttgart, pa „zlatni Hajduk“ 70-ih (prije Tomislava Ivića), Eintracht i HSV sa kojima osvaja Bundesligu. Taj klub je tada harao Europom i došao sa Zebecom do finala Kupa prvaka, a bio je neporažen 36 utakmica zaredom!

Poznato je da čuveni igrač i trener Felix Magath, koji je tada igrao za HSV, smatra Zebeca svojim učiteljem i uzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije povratka u rodni Zagreb i Dinamo trenira još Borrusiu Dortmund, a trenersku karijeru završava 1984. gdje je i počeo – u Dinamu.
Nakon jedne komplicirane operacije 1970. nikada se nije u potpunosti oporavio, kasnije imao problema s alkoholom koji je na koncu i uništio život velikog igrača i trenera.

Umro je nesretnim slučajem od gušenja na današnji dan.

Branko Zebec – video životopis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.