Čilić: Osjećam se fenomenalno i nadam se da bi ovaj US Open mogao ostati u prekrasnom sjećanju za mene

Gotovo pet godina nakon što je na Australian Openu 2010. stigao do svog prvog Grand Slam polufinala, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić će danas u New Yorku po drugi put u karijeri biti u lovu na finale jednog od četiri najveća svjetska turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Igram jako dobro, u završnici sam turnira i mislim da je sjajna prilika za mene da ostvarim nešto što nisam nikad dosad u karijeri. Osjećam se fenomenalno i nadam se da bi ovaj US Open mogao ostati u prekrasnom sjećanju za mene”, rekao je Čilić nakon četvrtfinalne pobjede nad Čehom Tomašom Berdychom.

U Melbourne Parku je kao 21-godišnjak bio iznenađenje turnira. S dvije uzastopne pobjede u pet setova nad dvojicom Top 10 igrača, Argentincem Juanom Martinom del Potrom i danas već umirovljenim Amerikancem Andyjem Roddickom, izborio je polufinale protiv Britanca Andyja Murrayja i najavio svoj dolazak na veliku scenu. No, trebalo je proći više od četiri i pol godine da Marina opet vidimo među četvoricom najboljih na Grand Slam turniru.

“Zasluženo sam u kasnoj fazi Grand Slam turnira. Osjećam da pripadam ovdje. Iza mene je odlično ljeto. Ždrijeb mi se malo otvorio, u pravom trenutku sam odigrao dobro. Sjajno je opet biti u polufinalu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećem pokušaju je prošao četvrtfinalnu prepreku na US Openu i postao prvi hrvatski tenisač nakon 18 godina i Gorana Ivaniševića koji se probio do polufinala u New Yorku. Marin će prvi priznati veliku Goranovu ulogu u ovom njegovom rezultatu.

“U neku ruku Goran je opet u polufinalu, istina, sada kao trener. Zbilja je sjajan osjećaj da smo uspjeli napraviti odličan rezultat već u našoj prvoj zajedničkoj godini na Touru. Nadam se da mogu dalje. Dat ću sve od sebe i nadam se da će rezultat biti pozitivan.”

U tom je ljetu bilo i tijesnih poraza u sudarima s najboljima. Gubio je od Đokovića i Federera, ali i učio iz poraza koji ga nisu deprimirali već su bili potvrda da je na pravom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moja igra ide u pravom smjeru. Igram dobro, serviram odlično, napredak je očit. Igrao sam nekoliko neizvjesnih mečeva protiv najboljih na svijetu, protiv Đokovića u Roland Garrosu i Wimbledonu, protiv Federera u Torontu. Iako sam gubio, ti su mi mečevi pokazali da sam na pravom putu.”

Marin je odlično počeo sezonu, ali za ocjenu odličan nedostajao je jedan velik rezultat. Konačno ga je dočekao u Flushing Meadowsu.

“Imao sam sjajne rezultate i na početku godine, ali osjetio sam klik u svojoj igri negdje oko Pariza ove godine. Osjećaj je predivan. Presretan sam zbog sebe, presretan sam zbog svog tima, jer mislim da smo zaslužili dobiti lijepu nagradu za sve ovo što smo radili”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj segment u Čilićevoj igri u kojem su pomaci bili brlo brzo vidljivi bio je servis, udarac koji ga je sprečavao da već i puno prije ostvari više vrhunskih rezultata na najvećim turnirima. Servirao je sjajno do polufinala, a svjestan je da će mu takav početni udarac trebati i protiv Rogera Federera kojeg nijednom nije uspio pobijediti u dosadašnjih pet mečeva.

“Servis je najvažniji i na to se moram koncentrirati. Kad serviram odlično, mogu pobjeđivati i najbolje. Dosad sam osjećao da igram jako dobro, ali sad ću trebati još podignuti razinu svog tenisa i nadati se da mogu osvojiti naslov.”

Prvo će trebati dohvatiti finale. Pobjedivši Tomaša Berdycha izborio je 20. polufinale hrvatskih tenisača na Grand Slam turnirima. Protiv Federera će pokušati postati četvrti Hrvat koji je došao do Grand Slam finala i pridružiti se trojici Splićana. Željko Franulović je izgubio finale Roland Garrosa 1970. od Čeha Jana Kodeša, tri godine poslije Rumunj Ilie Nastase je na pariškoj zemlji bio bolji od Nikole Pilića. Goran Ivanišević je 1992. izgubio u finalu Wimbledona od Andrea Agassija pa još dvaput, 1994. i 1998. godine od Petea Samprasa, prije nego što je 2001. dočekao trijumf nad Australce Patrickom Rafterom.

“Izazov je velik, ali mislim da sam spreman za naslov. Radio sam naporno za to. To je nešto najpozitivnije što vam se može dogoditi u karijeri. Među četvoricom najboljih sam i sad je samo pitanje koncentracije na konačan cilj i dobre izvedbe u polufinalu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Čilić i Roger Federer će u subotu kao drugi na teren stadiona Arthur Ashe. Prethodno će se, s početkom u 18 sati po hrvatskom vremenu, za finale boriti najbolji svjetski tenisač Novak Đoković i Japanac Kei Nishikori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.