Ivan Zvonimir Čičak: ‘Nema nereda na SP-u, zastava Herceg Bosne ekvivalent zastavi ‘Krajine’, Putin ima legitimitet kao što su imali Tuđman i Milošević!’

Foto: snimka zaslona

Hrvatska na Svjetskom nogometnom prvenstvu igra vrlo dobro, na trenutke sjajno te uspješno ”vozi” prema završnici turnira. Nakon prvog mjesta u skupini s tri pobjede, ispred Argentine, Nigerije i Islanda Vatreni su predvođeni Zlatkom Dalićem, koji je rođen u Livnu, stigli do četvrtfinala, u osmini finala nakon drame izbacili su Dansku. Dvadeset godina hrvatska nogometna reprezentacija nije igrala četvrtfinala SP-a, od Francuske 1998., a tu, nadajmo se, nije kraj. Naime, 7. srpnja Vatreni će igrati protiv Rusije za polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski navijači svojim ponašanjem u Rusiji osvijetlili su obraz Hrvatskoj te su pravi primjer kako se navija za svoju zemlju.

”Putin ima legitimitet kakav su imali Tuđman i Milošević!?”

U razgovoru za portal Direktno predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak, komentirao je ponašanje hrvatskih navijača, ali i općenito navijača na Svjetskom prvenstvu. Nema nereda, nema baklji, nema nikakvih incidenata…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nema nikakvih nereda, nema baklji, nema nepoželjnih parola i znakova niti većih fizičkih sukoba koje smo navikli gledati po Europi gdje se sukobljavaju razne navijačke skupine. Formalno gledano, sa stajališta ljudskih prava, to bi se trebalo ocijeniti kao nešto sjajno i kao napredak. No s druge strane postavlja se pitanje je li to ujedno i rezultat ‘represije’ od strane Putinovog režima. Da se razumijemo, Vladimir Putin i njegova vlast ima demokratski legitimitet koji se ne može osporiti. Takav legitimitet imali su i Tuđman i Milošević, a osporavanja su bila velika. To je najvjerojatnije zasluga Putinovog modela vladanja u kojem se, kada je njemu potrebno, nasilje navijačkih skupina tolerira, ali mu očigledno sada to ne odgovara., budući da je Svjetsko prvenstvo u Rusiji u fokusu svjetske javnosti i Rusija se maksimalno trudi da sve izgleda ‘idealno”, kazao je Čičak i dodao:

”Nemojmo zaboraviti da je pitanje navijača prevažno pitanje sigurnosti. Ne samo na ovom prvenstvu nego i inače. Sigurnosne mjere na i oko stadiona nisu samo rigorozne nego su i više od toga. Ulaznice za utakmicu su individualizirane te se na njima nalazi i broj osobnog dokumenta (osobna iskaznica, putovnica ). Kada pokušate izvaditi vizu za Rusiju, za prvenstvo, ruske vlasti u koordinaciji s hrvatskim kontroliraju imate li ‘navijački dosje’. Ukoliko ga imate, budite sigurni da Rusiju nećete vidjeti. Prilikom ulaska na stadion navijači prolaze trostruku kontrolu: ‘vrata’, fizički pregled i pretres svih stvari koje imate. Oduzimaju se sve stvari koje bi se mogle bacati na igralište. Svi se fotografiraju kao i svi navijački instrumenti, zastave i parole te šalju u računalni centar gdje stručnjaci iz FIFA-e i organizatora procjenjuju koji su simboli sukladni pravilima FIFA-e, ali i ruskim zakonima…”

Zastava Herceg Bosne i zastava nacističke paradržave, propale tzv. Krajine!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čičak o zastavi Hercege Bosne…

”Nedavno se kod nas pojavila vijest kako su za vrijeme utakmice navijačima iz Livna redari oduzeli hrvatsku trobojnicu na kojoj je pisalo Livno, dakle zastavu Herceg-Bosne s grbom Herceg-Bosne. Ta zastava bila je simbol ‘samoproglašene’ republike Herceg-Bosne. Radi se znakovlju koje se smatra neprihvatljivim na nogometnim sportskim borilištima. Ekvivalentno zabrani zastave Herceg-Bosne zabranjeni su i simboli samoproglašene republike Srpske Krajine koja se nekad prostirala na teritoriju RH.”

Zastava s grbom koji počinje prvi bijelim poljem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”UEFA i FIFA skinuli su tu zastavu s popisa zabranjenih simbola upravo na našu intervenciju. Nekoliko godina vodili smo boj i objašnjavali kako to nije nikakva ustaška zastava, nego povijesna zastava koja se i danas nalazi na brojnim zgradama i institucijama, ne samo u RH nego i izvan nje…”

Što je zapravo Ivan Zvonimir Čičak htio reći kad je u istu rečenicu stavio zastavu Herceg Bosne sa zastavom tzv. Krajine, ali i predsjednika dr. Franju Tuđmana te srpskog diktatora i ratnog zločinca Slobodana Miloševića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.