Koliko su iskreni mediji koji su predvodili linč protiv Mamića, Modrića, Janice Kostelić u osudi pokušaja ubojstva savjetnika Dinama?

Foto: fah

Savjetnik Dinama Zdravko Mamić propucan je danas u Tomislavgradu, nakon mise zadušnice za oca. Pokušaj ubojstva Zdravka Mamića izazvao je lavinu komentara, srećom i osuda, u hrvatskoj te široj javnosti. Vijest je obišla sve hrvatske medije, kao i medije u ovom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušaj ubojstva osudili su čak i oni mediji koji su mjesecima, pa i godinama, stvarali atmosferu linča, neizravno svojim pisanjem poticali na nasilje prema savjetniku najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Sjetimo se na koji su način pojedini mediji pratili suđenje Mamiću u Osijeku i kako je to izgledalo? Mamić je medijski osuđen i prije nego li je suđenje u suštini počelo.

Sami možete vrlo jednostavno doći do zaključka koji su to mediji, koji portali i na koji način oni funkcioniraju te zašto. U zagušeni, nerijetko namjerno kontaminirani hrvatski medijski prostor teško se probija istina.  Naime, postoji razlika između nedvosmislene osude divljaštva, nasilja, pa i, kako vidimo, pokušaja ubojstva, a postoji i hinjena solidarnost sa žrtvom.

“…Bez trunčice najmanje sumnje valja s gnušanjem osuditi napad na Zdravka Mamića, ma koji god razlog bio u pitanju ili štogod žrtva ovoga napada skrivila nekome. Zdrav razum, široka kultura te demokratska svijest ne pristaje na nasilje, makar i kao odgovor na bilo kakvo nasilje…”, piše portal dnevno.hr. Je li ovo, s obzirom na finiš samog zaključka, stvarna osuda pokušaja ubojstva, u ovom slučaju Zdravka Mamića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s nekim drugim portalima ovo je tek ”šećerna vodica”, vrlo korektna…

Kad neki portali pišu kako je ”Zdravko Mamić samo sat vremena nakon ranjavanja nasmijan” je li to osuda pokušaja ubojstva, relativizacija ili nešto treće? Malo tko ne bi bio nasmijan ako je netom nekim čudom preživio atentat, jer se doista radilo o sačekuši, o klasičnom pokušaju likvidacije. Metak koji je završio u nozi mogao je isto tako završiti i u drugom dijelu tijela Zdravka Mamića, kao i u glavi nekog djeteta?

Portal Index, koji je danima, tjednima, pa i mjesecima te godinama predvodio negativnu kampanju protiv Mamića, ali i Luke Modrića, također piše o pokušaju ubojstva nakon mise zadušnice u Tomislavgradu. Uglavnom se sve za sada svodi na ”slike čitatelja”, većinom s društvenih mreža, kao i prve reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s pravom se može postaviti pitanje koliko oni mogu biti iskreni u osudi napada na Zdravka Mamića ako se o Mamiću na njihovom portalu pisalo skoro pa kao o kriminalcu iako nemamo pravomoćnih presuda na kojima bi se temeljili takvi članci? Sjetimo se tek zastrašujuće negativne kampanje protiv Luke Modrića koji je prikazivan skoro kao Mamićev suučesnik? Suučesnik, u čemu?

Sjetimo se činjenice da je ne tako davno Zdravko Mamić napadnut fizički u Bolu na Braču, da je, usput budi rečeno, šačica divljaka nasrnula na Janicu Kostelić. Tko je stvarao mjesecima klimu u kojoj je sve moguće, pa i napadi na ljude na ulicama hrvatskih gradova? Sjećate li se reakcije pojedinih političara koji su ”zapljeskali” napadaču na Mamića na Braču? Neki su političari na društvenim mrežama pokazali nevjerojatno razumijevanje za one koji su nasrnuli na Mamića te Janicu Kostelić nekoliko dana kasnije.

Kad je policija privela nekoliko nasilnika koji su napali Janicu pojedini političari, prednjačili su SDP-ovi saborski zastupnici, žestoku su se obrušili na policiju. Ne stvara li se takvim reakcijama zapravo pogodno tlo za iduće napade sve do trenutka dok se takvi napadi ne završe tragično? Hoće li tek tada netko uistinu reagirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.