Je li prerano za euforiju u Rijeci? Tisuću zamki u 180 minuta i jedna istina za Keka – naslov se osvaja na malim utakmicama!

Foto: fah

Derbi 33. kola  Prve hrvatske nogometne lige između Rijeke i Hajduka na Rujevici s velikim se nestrpljenjem očekivao kod mnogih, posebno u Maksimiru. S obzirom na posljednje igre i rezultate Hajduka najveće nade Petev i Dinamovci polagali su u najveće rivale s Poljuda. Iako je Rijeka još uvijek daleko od naslova, s obzirom na vrlo težak raspored, modri su očekivali jači otpor Hajduka, a možda i koji bod manje na kontu kluba s Rujevice, međutim, Hajduk jednostavno nije imao šanse. Rijeka je pregazila klub od kojeg je dobrim dijelom ostalo tek ime, no, i to je nešto, ako govorimo o Hajduku to je puno. Sudeći prema igri protiv Hajduka mnogi će reći – Rijeka ovo jednostavno ne može izgubiti, prva titula u povijesti već je u rukama. No, je li to baš tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući kako je Rijeka odigrala jednu vrhunsku utakmicu te da su u svim rezultatima igre nadvisili Splićane Armada je već sada počela slaviti, iako su do kraja još tri kola. Je li vrijeme za slavlje s obzirom na činjenicu da se dobar dio navijača riječkog kluba pribojava ponavljanje scenarija iz 1999. kad je njihov klub bio pred naslovom, praktički stavio obje ruke na pehar,  a onda najvažniju utakmicu odigrao i najlošije? Ne, nisu suci te 1999. pobijedili i zaustavili Rijeku, Rijeka je pobijedila i zaustavila samo sebe.

Kako smo rekli do kraja prvenstva tri su kola, Rijeka ima pet bodova prednosti ispred Dinama. Puno? Da, naravno, no, i malo budući da Riječani u posljednjem kolu dolaze na noge još uvijek aktualnom hrvatskom prvaku. Ako posljednje kolo bude odlučivalo o tituli nismo sigurni da bi se mnogi kladili na Rijeku. Bez obzira na trenutni položaj na prvenstvenoj ljestvici Dinamo po imenima ima još uvijek uvjerljivo najjaču momčad u Hrvatskoj, bolje rečeno ima najbolji, najskuplji igrački kadar, o momčadi kao momčadi bi se dalo razgovarati. No, kome postaviti pitanje zašto Dinamo ne igra svaki put kao momčad? To je neka druga tema, kojom se u Dinamu moraju prije ili poslije pozabaviti. U direktnom sudaru za titulu Dinamo bi bio favorit, posebno na Maksimiru.

No, trenutno vodeća momčad HNL-a uza sve što mediji nabrajaju posljednjih mjeseci kako njihovu veliku prednost ipak istina je jednostavna – najveća prednost Rijeke u ovom trenutku je u treneru. Drugim riječima, na potezu je Matjaž Kek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nakon sjajne igre i pobjede protiv starog rivala iz Splita pripremiti, mobilizirati momčad za jednako važnu, iako ne toliko atraktivnu, utakmicu u Koprivnici protiv Slaven Belupa? Za Rijeku su bodovi osvojeni protiv Hajduka jednako važni kao i oni protiv Slavena ili nakon toga protiv Cibalije na Rujevici. Opomena Rijeci svakako bi trebala biti Istra, Riječani su nakon kiksa Dinama protiv Hajduka došli u Pulu kao veliki favoriti, nadajući se kako će sva pitanje glede titule riješiti u susjedstvu, a onda su Puljani šokirali Keka i njegovu ne baš najbolje pripremljenu i za spomenutu utakmicu motiviranu momčad. Sličan se slučaj Riječanima dogodio i protiv Lokomotive. Po tko zna koji puta potvrdila se stara činjenica, koju mnogi neopravdano i neoprezno zaboravljaju, kako na Rujevici, tako ove sezone i na Maksimiru, prvenstva se osvajaju na takozvanim malim utakmicama.

I dok Dinamo igra protiv Istre na Maksimiru te u gostima kod Osijeka prije derbija s Rijekom Riječani moraju, kako smo rekli, u Koprivnicu, nezgodnom Slaven Belupu koji je nedavno pobijedio Dinamo na noge. I moraju pobijediti ako žele zadržati bijele figure na svojoj strani. Čak i remi Riječana u Koprivnici išao bi Dinamu na ruku, dakako, pod uvjetom da modri negdje i sami ne naprave pogrešan korak. Nakon Slavena na Rujevicu dolazi izuzetno motivirana Cibalia, koja u posljednje vrijeme pobjeđuje redom suparnike, Vinkovčani se rukama i nogama, a najvažnije srcem, bore kako bi opstali u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Takvog protivnika nije lako pobijediti, posebno ne kad vam imperativ pobjede visi nad glavom, a utakmica traje ”tek” 90 minuta.

Srećom po Rijeku slovenski stručnjak na njihovoj klupi, koji ima bezuvjetnu opravdanu podršku kako navijača tako i čelnika kluba vrlo dobro zna koliko je zamki skriveno u tih posljednjih 180 minuta. Naime, derbi s za sada Dinamom nećemo računati, ako se okolnosti tako poklope utakmica na Maksimiru bit će utakmica kakvu dugo, dugo nismo imali prilike gledati na hrvatskim travnjacima. No, Rijeka sve i dalje drži sve u svojim rukama, bolje rečeno nogama, naime, igrači Matjaža Keka prije Maksimira mogu sve riješiti, i onda u Zagreb, u dvorište najvećeg rivala, otići na izlet i proslaviti prvi naslov u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.