Na startu drugog kruga vidi se koliko je bila važna pobjeda protiv Srbije: Preko Austrije Hrvatska lovi polufinale…

Foto: fah

Nakon za Hrvatsku sjajno odrađenog prvog kruga kreće druga faza Europskog rukometnog prvenstva. Hrvatska u prvom kolu drugog kruga igra protiv domaćina Austrije, u jednom takvom sustavu natjecanja prva je utakmica nerijetko i najvažnija, kao podstrek za nastavak turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U normalnim okolnostima Hrvatska bi protiv Austrije bila veliki favorit, no, kako se, a što je ovo prvenstvo pokazalo (ispali Francuzi, Danci…), radi o jednom ludom turniru, punom neizvjesnosti, a još k tome oni su domaćini natjecanja, bit će to jedna teška utakmica, legendarni Petar Metličić ju je čak ocijenio težom za Hrvatsku od utakmice koja nakon toga slijedi kada nam dolaze ususret Nijemci.

Po mnogima ključnu su prve dvije utakmice, pobjede protiv Austrije i nakon toga Njemačke Hrvatsku bi dovele na korak do polufinala, iako nakon toga slijede Češka i moćna Španjolska, protiv koje se u posljednjem kolu drugog kruga ne bi se bilo dobro vaditi.

Dakle, Hrvatska je ipak mali favorit, raduje sjajna forma najveće konstante hrvatske reprezentacije na ovom prvenstvu, Domagoja Duvnjaka, koji je i protiv Srbije odigrao jednu odličnu utakmicu, iako su dežurni ”dobronamjerni” kritičari napali Červara zašto nije odmarao najboljeg igrača za ono dolazi u nastavku. Većina tih ”dobronamjernika” zaboravlja na koji su način Danci postali svjetski prvaci, sve redom su pobijedili, pravi šampioni ne kalkuliraju. Zamislite da smo izgubili od Srbije, bez obzira što se radilo o utakmici koja o nikakvom plasmanu nije odlučivala, koliko bi atmosfera bila lošija i kod navijača i kod igrača, da ne spominjemo što bi tek tada ”dobronamjernici” u medijima radili Lini Červaru. Ovako, zadržali smo pobjednički niz, sjajnu atmosferu i s umjerenim optimizmom, ali bez imperativa, krećemo u avanturu drugog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu protiv Austrijanaca dosta mirno očekuje i već spomenuti Domagoj Duvnjak, koji je u svojoj karijeri utakmica slične važnosti, pa i važnijih, odigrao na desetke.

‘Situacija je dobra, prvi dio posla smo napravili. Sada smo oprezni, mislim da smo dobro motivirani i da nam je u glavi ono što se lani dogodilo s Brazilom, isto na startu drugog kruga, isto nakon tri dana odmora. Austrija je kod kuće, jako su motivirani. Možda nemaju širinu, ali sigurno mogu pokvariti posao svakome tko ih podcijeni. Ne bi imali tri pobjede, da je drugačije.”

Prema najavama iz stožera reprezentacije posebna je pozornost usmjerena prema Nikoli Bilyku, suigraču Duvnjaka iz Kiela. Kakav je izbliza Nikola?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Sjajan momak s kojim se družim i privatno. Iz jedne sportske obitelji, vrlo uljudan, pristojan, s fantastičnim radnim navikama što je preduvjet da se talent pretvori u sjajan posao na terenu. Baš on to čini u Kielu gdje je s 23 godine već top klasa. Ima sve. Igra u dva pravca, prvi je strijelac Eura dosad, mogu slobodno reći da nosi Austriju i najveći posao će nam biti zaustaviti baš njega. Bilyk je spreman, igra na visokoj razini i ima sve pretpostavke za biti najbolji igrač svijeta”, pohvalio je Duvnjak svog klupskog suigrača u razgovoru za Sportske novosti.

Hrvatska, barem je takav pritisak stvoren u dijelu medija, ”mora” pobijediti Austriju? Da bi se pobijedilo Austrijance trebat će igrati puno bolje nego protiv razbijenih Srba, čija je reprezentacija u totalnom rasulu. Zamislite da smo izgubili od takve, jedne sad već trećerazredne, reprezentacije, kakva bi atmosfera bila oko reprezentacija uoči drugog kruga?

”Nadam se da hoćemo, samo kažem, moramo biti puno konkretniji nego protiv Srbije”, zaključio je Duvnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.