NBA zvijezda Jusuf Nurkić donirao za pomoć Caritasovim pučkim kuhinjama u Hrvatskoj

Foto: fah

U prostorijama Hrvatskog Caritasa u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u srijedu 15. travnja ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina susreo se s predstavnicom bosanskohercegovačke organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva Martinom Miljak, koja mu je uime udruge Pomozi.ba i Fondacije Jusuf Nurkić uručila simboličan ček na iznos od 20.000 eura namijenjen korisnicima Caritasove pomoći u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednu donaciju Pomozi.ba i Fondacije Jusuf Nurkić Hrvatski Caritas iskoristit će stavljajući je na raspolaganje korisnicima deset Caritasovih pučkih kuhinja u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru, Požegi, Daruvaru, Šibeniku, Kninu i Čabru, i to onih kuhinja koje teže dolaze do donacija kojima osiguravaju svoje karitativno djelovanje. Njihovi korisnici su u pravilu osobe slabijega socijalnog statusa koje svoj često jedini topli obrok (ponekad i dodatne namirnice kojima mogu samostalno raspolagati) periodički dobivaju u Caritasovim kuhinjama ili im se on dostavlja na kućni prag. Svaka od kuhinja dobit će kunsku protuvrijednost iznosa od 2.000 eura, i to za potrebe nabave prehrambenih namirnica i prigodnoga kuhinjskog pribora namijenjenog korisnicima, piše IKA.

Martina Miljak tijekom susreta upoznala je mons. Svalinu s iskustvom humanitarnog djelovanja udruge Pomozi.ba, koja je od 2012. do sada – ponajviše na području Bosne i Hercegovine – pomogla više od 700.000 osoba. Pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba timovi Pomozi.ba pružaju povratnicima, starim i iznemoglim osobama, samohranim majkama, obiteljima bez stalnih prihoda, djeci bez roditelja, osobama s invaliditetom, oboljelima, migrantima. Fondacija Jusufa Nurkića, bivšeg košarkaša zagrebačke Cedevite, a danas Portland Trail Blazersa, pomaže zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Bosni i Hercegovini donirajući sredstva za nabavu medicinskih uređaja, građevinske radove i pripremu prehrambenih paketa za desetak tisuća korisnika.

Zahvaljujući donatorima za povjerenje i neočekivanu, ali tim vrjedniju, novčanu donaciju, mons. Svalina izrazio je nadu da će velikodušna gesta koja povezuje uspješne sportaše i humanitarne organizacije potaknuti i druge javne osobe da prepoznaju na koji način mogu pridonijeti dobrobiti naših najugroženijih, često zanemarenih i marginaliziranih sugrađana. „Caritas uvelike živi od priloga malih, neznatnih, često anonimnih dobročinitelja, a – malen ili velik – svaki je dar svjedočanstvo socijalne osjetljivosti, solidarnosti, zauzetosti i ljubavi za bližnje u nevolji. Naš je cilj svakomu dati priliku da djelotvornom pomoći zajedno dođemo do ljudi na rubu društva ulijevajući u njihova srca nadu i ohrabrenje i donoseći promjenu nabolje u njihove živote“, izjavio je mons. Svalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetak crkvenih pučkih kuhinja, čije djelovanje kao osnivači ili provoditelji osiguravaju nad/biskupijski Caritasi, župni Caritasi ili redovničke zajednice, svakodnevno skrbe za više od 3.500 korisnika diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.