Neće to biti skoro kako se najavljuje: Mediji pretjeruju s katastrofičnim predviđanjima propasti HNL-a i pokretanja tzv. jugo-lige?

Foto: Snimka zaslona

Nažalost i dalje se aktivno i sve češće spominje regionalna liga,  kada govorimo o regionalnoj ligi mislimo isključivo na zajedničku ligu klubova bivše Jugoslavije, istovremeno bogati klubovi Europe, kojima u pohlepi nikad dosta novaca, žele Superligu, koju bi igrali samo bogataši, dok bi se sirotinja morala zadovoljiti mrvicama s gazdinskog stola.  To, naravno, nema puno veze sa sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superliga bi trebala krenuti ipak za pet godina, a ne kako su nas uvjeravali već od 2018. Drugim riječima, ako će se odgoditi Superliga ni tzv. jugo-liga nije tako skoro na obzoru, koliko god nas pokušali uvjeriti u suprotno. Naime, UEFA ne voli komadanje nacionalnih prvenstava, popuštaju tek ako nemaju izbora, a očito nemaju kad su u pitanju bogataši, iako su se izborili za nastavak borbe u idućih pet godina.

Informacije koje dolaze iz Nyona govore da će za pet godina doći do nekih promjena glede europskih natjecanja, Superligu neće navodno igrati samo europski klubovi nego i bogati klubovi iz Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Azije, ukratko, tko plati taj će dobiti ulaznicu za najveći i najviši rang natjecanja kad je klupski nogomet u pitanju. Bogati klubovi izborili su na neki način svoju autonomiju unutar UEFA-e. No, je li gotovo i kako će se to odraziti na nacionalna prvenstva?

Navodno će uskoro krenuti pregovori kada su u pitanju regionalne lige po Europi, Kopenhagen sudjeluje u pregovorima s najvećim klubovima iz Nizozemske, Belgije, Škotske, Švedske i Norveške o organiziranju regionalne lige. Radi se o državama koje su demokratske, koje su uređene države, za razliku od Balkana, primjerice Srbije, gdje bi regionalna liga bila prava avantura i još se ne zna tko bi iz Srbije u takvoj ligi sudjelovao te kako bi se tretiralo Kosovo, kao najmlađa suverena europska država?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Superligu bi igrali klubovi predvođeni Realom, Bayernom, Barcelonom, Juventusom, natjecanje bi se igralo kroz cijelu sezonu, i ono bi i dalje nosilo naziv Liga prvaka, međutim, pozivnice bi dobivali klubovi iz Kine, Sjeverne i Južne Amerike, ovi klubovi ne bi sudjelovali u nacionalnim prvenstvima, što bi dakako devastiralo nacionalne lige. Zamislite španjolsku ligu bez Barcelone i Reala? Vjerujemo da će se nešto pitati i politiku, a onda valjda i građane.

S druge strane najbolji klubovi iz pojedinih europskih regija igrali bi regionalne lige, sjevernu ligu, istočnoeuopsku ligu, u kojoj, zanimljivo, ne bi bili hrvatski klubovi, oni bi bili dio bivše jugoslavenske lige, u kojoj bi navodno igrali Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, Partizan, Sarajevo….

Naravno, sve su to želje i tek projekcije, iako mediji tvrde da će regionalna jugo-liga krenuti vrlo brzo to se ipak neće tako skoro dogoditi. Najavljivali su “jugo-ligu” za 2018. i ništa od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promislite što se sve za pet godina može dogoditi i koliko su dosad najavljivali jugo-ligu, razne slične kombinacije? Uostalom, za pet godina možda i Vojvodina bude samostalna država pa neće ni biti “regije” kakvu sada poznajemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.