Odgođene Olimpijske igre, kad bi se najveće sportsko natjecanje trebalo održati?

Foto: fah

Dogodilo se ono što se očekivalo, ali i ono čega su se mnogi pribojavali. Naime, nakon što je zbog pandemije koronavirusa paraliziran više ili manje cijeli svijet odgođena su i brojna sportska natjecanja, poput, primjerice,  Europskog nogometnog prvenstva, sada je i ono najvažnije došlo na red, najveći sportski događaj godine, Olimpijske igre u Tokiju. Podsjetimo, Ljetne olimpijske igre bile su na rasporedu od 24. srpnja do 9. kolovoza i odgađaju se te bi, ako bude prilike, trebale biti održane iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, odgoda Olimpijskih igara dugo se vremena opirao sam organizator, a ni Međunarodni olimpijski odbor nije bio baš za odgodu, no, onda su uslijedili brojni pritisci, nacionalnih olimpijskih odbora, sportaša, ponestajalo je vremena, a s njim i termina za održavanje kvalifikacija kako bi se na OI plasirali oni kojima to još nije pošlo za rukom, rasplamsala se pandemija koronavirusa te više nije bilo izlaza. Odgoda je očito bila jedino rješenje.

Na telefonskoj konferenciji sudjelovali su guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI 2020 Yoshiro Mori te japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto, što je potvrdila i japanska Vlada. Kako smo već pisali, na organizatore te na čelnike MOO-a izvršen je ogroman pritisak te je pod tim pritiskom ova odluka naposljetku i donesena.

Premijer Japana, Shinzo Abe, kazao je kako iza odgode Olimpijskih igara čelnik MOO-a, Thomas Bach, stoji 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložio sam da se igre odgode za godinu dana i predsjednik MOO-a Thomas Bach je to prihvatio sto posto”, izjavio je japanski premijer nakon telefonske konferencije.

Na kraju ”mračnog tunela kroz koji svi zajedno prolazimo…”

Glede novog termina, postoje brojni problemi. Naime, očekuje se i nedostupnost nekih važnih borilišta u novom terminu, tu su problemi i sa hotelskim smještajem, više rezerviranih noćenja u hotelima koje je teško mijenjati, ali i prilagodba kalendara natjecanja za čak 33 sporta.

“Ljudski životi su važniji od bilo čega, uključujući i održavanje Igara. Naš je glavni princip zaštita zdravlja svih koji su uključeni i doprinos zaustavljanju širenja bolesti. Želim, a na tome svi radimo, da se ostvare sva nadanja mnogobrojnih sportaša, nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodnih federacija sa svih pet kontinenata: da će nas na kraju ovog mračnog tunela kroz koji svi zajedno prolazimo, a ne znamo koliko je dugačak, dočekati olimpijski plamen”, kazao je čelnik Međunarodnog Olimpijskog odbora, Thomas Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.