(VIDEO) Dani ponosa i slave: Prije 27 godina, samo dva dana nakon međunarodnog priznanja hrvatske države, HOO privremeno priznat od MOO-a

Foto: fah

Na današnji dan prije 27 godina Hrvatski olimpijski odbor (HOO) privremeno je priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i to samo dva dana nakon međunarodnog priznanja hrvatske države. Primitak u svjetsku olimpijsku obitelj omogućio je hrvatskim sportašicama i sportašima još iste (1992.) godine premijerne nastupe na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama (XVI. ZOI u Albertvillu i XXV. OI u Barceloni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše zasluga za privremeno priznaje HOO-a pripadaju tadašnjem predsjedniku MOO-a Juan Antoniu Samaranchu i prvom predsjedniku HOO-a (1991. – 2000.) Antunu Vrdoljaku. Suradnja i prijateljstvo dvojice zaslužnika rezultiralo je i kasnijim Vrdoljakovim članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru (1995. – 2012.).

Na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni hrvatski su sportaši osvojili i prve olimpijske medalje: srebro košarkaša nakon legendarnog finala s američkim Dream Teamom i dvije teniske bronce – pojedinačnu Gorana Ivaniševića i drugu, Ivaniševića i Prpića u konkurenciji parova. Od državne samostalnosti do zaključno ZOI-ja u Pjongčangu 2018. godine hrvatski su sportaši nastupili na sedam ljetnih i osam zimskih olimpijskih igara, na kojima su osvojili 44 odličja, od toga 33 na ljetnim (11 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih), a 11 na zimskim olimpijskim igrama (4 zlatna, 6 srebrnih i 1 brončano).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punopravno članstvo HOO-a u Međunarodnom olimpijskom odboru uslijedilo je dvije godine nakon utemeljenja krovne udruge hrvatskog sporta – 24. rujna 1993. na 101. sjednici MOO-a u Monte Carlu.

Povodom 27. obljetnice primitka nacionalne olimpijske udruge u međunarodnu olimpijsku obitelj, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop čestitali su Veliki dan hrvatskog sporta svim sportašicama i sportašima, trenerima te sportskim dužnosnicima i djelatnicima u sustavu sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.