Viduka: ‘Tuđman me vratio u Hrvatsku 1995. dok je još bio rat’

Foto: snimka zaslona

Marko Viduka, nekadađnji igrač Croatije, kako se 90-ih zvao Dinamo, dao je intervju za Total Croatia News i prisjetio se karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Australiji sam bio poznat jer sam dvije godine zaredom osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača. Tada su moji roditelji dobili telefonski poziv. Predsjednik nove Hrvatske, nezavisne države, Franjo Tuđman, pozvao nas je na večeru u hrvatski restoran u Melbourneu. Njegova misija bila je vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku i imidž nove države graditi oko sporta. Tako sam došao u Zagreb 1995. dok je još bio rat”, kaže.

Odnos prema domovini

“Hrvati su inače vrlo emotivni prema domovini, ali to se kod nas posebno doživljavalo. Roditelji su mi emigrirali u Australiju 60-ih godina, kada je Hrvatska bila dio komunističke Jugoslavije koju nisu voljeli. Dok sam odrastao, Hrvatska nije bila samostalna, ali sanjali smo da ćemo gledati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu”, ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doživio je i to da na SP-u igra protiv Hrvatske. I to odlučujuću utakmicu za prolazak skupine 2006.

“Da, i još sam ja bio kapetan Australije na toj utakmici. Znao sam mnoge igrače Hrvatske, a njihov izbornik Zlatko Kranjčar bio mi je prvi trener u Europi kad sam došao u Zagreb 1995. Bili smo prijatelji van terena, ali čim je utakmica počela, zaboravili smo to. Iskreno, Hrvati su bili bahati prije utakmice. U medijima su govorili da smo klokani koji nemaju pojma o nogometu. To nas je dodatno motiviralo”, ispričao je.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.