Zašto je UEFA ukinula odluku glede hrvatskih i srpskih klubova, a koja je bila na snazi 13 godina?

Foto: fah

Uoči početka kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu krovna europska nogometna asocijacija, UEFA, je donijela odluku o ukidanju većine restrikcija koje su vezane uz geopolitički kontekst među državama, naravno, takva se odluka odnosi i na Hrvatsku. Naime, u europskim nogometnim kupovima sudjeluju i klubovi iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, o čemu se radi? Nastup u europskim kupovima iduće sezone su izborili Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Osijek, Hajduk te će se moći susresti već u kvalifikacijama s klubovima iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, što dosad nije bio slučaj. Naime, od 2007. godine te nereda koji su se dogodili u Mostaru na utakmici Zrinjskog i Partizana to nije bilo moguće. Drugim riječima, zbog takvih je problema UEFA redovito dirigirala ždrijebom te je redovito razvrstavala klubove iz ovog dijela Europe u različite  podskupine ždrijeba kako bi odagnala bilo kakvu mogućnost da se dogode okršaji Dinamo – Crvena zvezda, Hajduk – Partizan i slični, prenosi portal gol. hr.

UEFA je sada odlučila takvu praksu prekinuti, a razlog je zapravo vrlo jasan. Naime, takvoj je odluci definitivno kumovala pojava pandemije koronavirusa. Utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka te Europsku ligu prema ranijoj odluci UEFA-e igrat će se bez gledatelja i to na jednu utakmicu, a gledatelji, kako smo već spomenuli, neće moći biti prisutni kako bi se ograničilo širenje koronavirusa. Drugim riječima, sudar Dinama protiv Sarajeva, Crvene zvezde u trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka je moguć, kao što je moguće da Rijeka, Osijek i Hajduk budu izvučeni protiv Vojvodine, Partizana i Bačke Topole odnosno protiv Zrinjskog, Željezničara i Borca iz Banja Luke.

Ipak, neka su ograničenja ostala na snazi te se tako klubovi s Kosova neće moći susresti s klubovima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Naime, Srbija i BiH nisu priznale Kosovo i UEFA zasad, barem na početku sezonskog europskog puta, takve utakmice želi spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.