Zlatko Dalić: ‘Mogu otići za izbornika Brazila, mogu postati trenerom Barcelone, ali biti izbornik Hrvatske je najdraži posao’

Foto: fah

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je u Vodicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zadovoljstvo mi je biti na ovom Nacionalnom savjetovanju koje je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, ali odmah da nešto riješimo. Nisam ja ni neki govornik, niti pisac, mada mi je izašla knjiga prije neki dan. Ja sam samo odličan nogometni trener koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu i sa svojom Hrvatskom ostvario svoj sportski i poslovni san. Doživio sam san da budem izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i da kao trener budem u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. U nekoj bliskoj budućnosti mogu otići za izbornika Brazila, mogu postati trenerom Barcelone, ali ovo što danas radim to je moj najdraži i najljepši posao i to se ne može platiti”, rekao je Dalić, prenosi Šibenski.

“Tada se cijeli svijet pitao kako je jedna mala Hrvatska stigla do finala Svjetskog prvenstva. A naši igrači su prisilili cijeli svijet da navija za nas i da poštuju Hrvatsku. A mi nismo ništa specijalno napravili, samo smo pojednostavnili stvari, uživali u nogometu i davali sve od sebe na svakoj utakmici. Vidite, kad sam postao izbornik, stalno sam se pitao što je razlog tome da Hrvatska zadnjih 20 godina na velikim natjecanjima nije postigla značajniji rezultat adekvatan kvaliteti igrača. Shvatio sam da moram voditi reprezentaciju u nekom drugom smjeru. Shvatio sam da ja ne mogu učiti nogometu Luku Modrića Ivana Rakitića i druge, da ću napraviti grešku, da moram samo nadograditi tu njihovu kvalitetu. Da moram od njih napraviti tim u taktičkom smislu,u organizaciji igre, u prepoznavanju protivnika. Tim koji ću sam izabrati, koji će meni vjerovati i koji će imati jedan te isti zajednički cilj. I na tome smo najviše radili”, dodao je.

“To naše zajedništvo najbolje dočarava slika Luke Modrića nakon finala s osvojenim peharom najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. Luka je tog trenutka primio najveću moguću nagradu, onu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. Nije to bio ni Messi, ni Ronaldo, ni Neymar. I pogledajte Lukin izraz lica na toj slici, on je tužan, on skoro plače, njemu ta nagrada ne znači ništa. Zato što je njegov tim, njegova reprezentacija koju je predvodio, njegova Hrvatska izgubila finale. U zadnjih 20 godina reprezentacija Hrvatske možda nije bila tim, svatko je igrao za sebe, svatko je želio dati gol, i nisu bili tim”, pojasnio je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dok smo igrali u Rusiji bilo je puno konferencija i medijske pažnje oko nas. Najviše mi je u sjećanju ostala ona konferencije prije polufinalne utakmice na kojoj je bilo puno engleskih novinara. Jedan me je od njih upitao – je li mogu odgovarati na engleskom jeziku. Kazao sam mu da ću pričati na hrvatskom jeziku jer je Hrvatska u polufinalu Svjetskog prvenstva, premda to oni možda nisu očekivali, ali da to moraju poštovati. Nakon pobjede na Engleskom i ulaska u finale, taj isti engleski novinar na sljedećoj konferenciji izvadio je komad papira i pročitao svoje pitanje na hrvatskom jeziku i time je izrazio strahopoštovanje prema našoj reprezentaciji i Hrvatskoj. Sad mi je žao, što se nakon tog njegovog čina nisam snašao i odgovorio mu na engleskom jeziku”, prisjetio se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.