UŽIVO Ukrajina produljila ratno stanje do kraja travnja, Rusi brodovima napali Odesu

Foto: fah

Invazija na Ukrajinu ušla je u 20. dan. Kijev je jutros ponovno granatiran i to opet stambene zgrade. Danas se očekuje novi krug pregovora dok ruska vojska najavljuje nove ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.30

Skladište goriva u Mikolajevu gori nakon granatiranja. Pod granatama je završio i grad Nikopol gdje je stacionirana 301. protuzračna pukovnija.

20.45

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mediju Kyiv Independent, Ukrajina je produljila vojno stanje za mjesec dana. Rusija je nastavila s napadima te su ruski brodovi napali obalu Odese.

18.45 UN je izvijestio kako je od početka invazije Ukrajinu napustilo više od tri milijuna Ukrajinaca.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da Rusija ima popis s 40.000 boraca sirijske vojske i savezničkih milicija spremnih za odlazak u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.45

Rusija je službeno napustila Vijeće Europe.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija, sa sjedištem u Strasbourgu. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Ono broji 47 država članica, a Hrvatska je postala članica 1996. godine.

15.45

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko dvije tisuće automobila uspjelo je napustiti opkoljeni Mariupolj, a još toliko ih čeka da to učini, objavilo je gradsko vijeće u utorak, dok ukrajinska vlada optužuje ruske snage da blokiraju dostavu humanitarne pomoći toj luci koja je danima pod neprijateljskom vatrom.

15.30

Zaposlenici ruske državne televizije koja je sinoć organizirala antiratni prosvjed u informativnom programu uživo trenutno se sudi na moskovskom sudu Ostankino. Marina Ovsyannikova tereti se za “organiziranje neovlaštenog javnog događaja”, administrativnu prijavu koja bi mogla rezultirati kaznom do 30.000 rubalja (200 funti), radom za opće dobro ili zatvorom do 10 dana. To sugerira da se novinarka ne tereti prema novom moskovskom zakonu o “širenju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama”. Ranije smo izvijestili da je odvjetnici Ovsyannikove nisu uspjeli locirati, ali fotografija koja kruži društvenim mrežama čini se da je prikazuje na sudu s odvjetnikom:

13.45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je zapadne čelnike na potporu te je upozorio da bi Rusija mogla ciljati druge dijelove Europe.

Rekao je: “Još uvijek možemo zaustaviti ruski ratni stroj jer će on inače doći k vama”.

12.50

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao je zakon o kaznenoj odgovornosti za one osobe koje surađuju s agresorom, izvijestio je to prvi zamjenik predsjednika Vrhovne vlade Oleksandr Kornienko. Tim se zakonom utvrđuje kaznena odgovornost za osobe koje surađuju s agresorom ili agresorskim paravojnim formacijama.

Takve osobe neće moći obnašati dužnosti povezane s funkcijom državne ili lokalne samouprave 15 godina.

11.30

Kijev, Černihiv, Dnjipro, Harkiv, Mikolajiv…samo su neki od gradova u kojima je u utorak prijepodne oglašena sirena za zračnu opasnost.

11.00

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko javio je da će od večeras do četvrtka ujutro biti uveden policijski sat u Kijevu.

“Danas je težak i opasan trenutak. Od danas, 15. ožujka, s početkom od 20 sati počinje policijski sat. Trajat će do sedam sati ujutro 17. ožujka.”

10.55

Ruske snage su tijekom noći pucale na glavnu civilnu regionalnu zračnu luku u Dnjepru, rekao je guverner regije. U napadu je uništena pista, javljaju svjetski mediji.

10.20

“Rat u Ukrajini vjerojatno će biti gotov početkom svibnja kada Rusiji ponestane resursa za napad na svog susjeda”, rekao je u ponedjeljak navečer Oleksiy Arestovych, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika, prenosi Business Times.

9.20

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je u utorak da su ruske snage preuzele punu kontrolu nad svim teritorijem u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, izvijestile su ruske novinske agencije.

9.15

Kijev će danas posjetiti premijeri Češke, Poljske i Slovenije  kako bi se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem kao predstavnici čelnika Europske unije, objavio je češki premijer Petr Fiala na društvenim mrežama.

8.45

Ukrajina je objavila da je do sada ubijeno više od 13.500 ruskih vojnika, te da je srušen 81 zrakoplov. Glavni vojni štab tvrdi i da je uništeno 640 transportnih vozila te 1279 oklopnih vojnih vozila i 404 tenka.
Generalni stožer vojnih snaga Ukrajine objavio je da je od početka invazije ubijeno više od 13.500 ruskih vojnika, da je srušen 81 zrakoplov, uništeno 640 transportnih vozila te 1279 oklopnih vojnih vozila. Tvrde da su srušili 95 helikoptera te uništili 404 tenka.

8.20

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te istaknuo da njegova vlada “ne želi da sankcije utječu na Kinu”.

8.00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij noćas se obratio javnosti putem videa te potvrdio nastavak razgovora s ruskim pregovaračima za utorak.

7.50

Rusko ministarstvo obrane najavilo je napad na ukrajinske tvrtke koje se bave proizvodnjom oružja. Riječ je o odgovoru na napad balističkim projektilom na separatističko uporište Donjeck. “Kao odgovor na granatiranje Donjecka, ruske oružane snage poduzet će operativne mjere kako bi izvan upotrebe stavile ukrajinske tvrtke obrambene industrije koja proizvode oružje koje koriste nacionalisti. Pozivamo građane Ukrajine koji rade u tim tvrtkama, kao i stanovnike obližnjih kuća, da napuste potencijalno opasna područja”, stoji u objavi ruskog ministarstva.

7.45

Glavni grad Ukrajine je i jutros bombardiran i to stambene zgrade.

7.30

Ukrajinski gradi Mariupolj koji je postao simbolom stradanja Ukrajine, i dalje se drži. Prema nekim izvorima najmanje 150 ruskih vojnika poginulo je u pokušaju da zauzmu taj grad na jugu, na obali Azovskog mora. U isto vrijeme stradanja civila u Mariupolju su  strašna. Broj poginulih popeo se na 2100, a grad je bez struje, vode, hrane, lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.