Australski parlamentarac Kelly želio svojim govorom osuditi nacističke i fašističke zločine

Nakon što je  Craig Kelly, član australskog federalnog parlamenta, u ime australskog premijera Tonyja Abbotta prenio čestitke i dobre želje povodom slavlja 10. travnja, svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske je odmah reagiralo pozvavši na razgovor australsku veleposlanicu, a hrvatski veleposlanik u Australiji razgovarao je s Kellyjem.

Hrvatski veleposlanik u Australiji razgovarao je s Craigom Kellyjem, koji se ispričao i rekao da je svojim govorom želio zapravo osuditi sve nacističke i fašističke zločine počinjene tijekom 2. svjetskog rata, rekli su za narod.hr iz MVEP.

Kako je narod.hr objavio 15. travnja, Kelly je 10. travnja čestitao okupljenim Hrvaticama i Hrvatima u hrvatskom klubu “Sydney”, a zbog tog slučaja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je 16. travnja na sastanak australsku veleposlanicu u Hvatskoj Susan Cox te prosvjedovalo zbog slučaja. Cox je naglasila je kako Australija priznaje jedino 25. lipnja kao hrvatski Dan neovisnosti te je istaknula dobre i prijateljske australsko-hrvatske odnose.

“Za nas je potpuno neprihvatljiv takav istup i veličanje 10. travnja i NDH, jer je današnja Hrvatska utemeljena na potpuno drugačijim demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, što među ostalim stoji i u izvorišnim temeljima Ustava RH koji govori o „uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskoga rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943)…“, obavijestili su narod.hr iz MVEP.

Hrvatski veleposlanik u Canberri Damir Kušen kazao je SBS-u da za Hrvatsku ovo ozbiljna stvar i da se očekuje službeni odgovor australskih vlasti.

Posebno neprimjernim smatramo što je istup povezan s australskim premijerom Abbottom te dolazi nakon uspješnog posjeta hrvatskog premijera Milanovića Australiji, rekli su iz MVEP.

Australski Hrvati, kako je i bilo najavljeno, prosvjedovali su protiv nedavnog dolaska premijera Zorana Milanovića u Australiju. Prosvjednici su imali transparente na kojima je pisalo “Nisi dobrodošao”, “Milanović-Titov lutak”, “Odlazi kući” i sl.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: australian