HDZ BiH i SDA će koalirati na državnoj razini, Čović komentirao uspostavu vlasti u Federaciji: ‘Vidjet ćemo, što kažu inšallah’

Foto: fah

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdili su u utorak u Sarajevu da će njihove stranke koalirati pri uspostavi vlasti ali su naznačili kako se to za sada može očekivati samo na državnoj razini dok će uspostava nove izvršne vlasti u Federaciji BiH potrajati.

Čović i Izetbegović sastali su se u središnjici SDA u Sarajevu a predsjednik HDZ-a nakon toga novinarima je kazao kako je izvjesno njihovo koaliranje te da se vlast može ustrojiti čim se za to “steknu zakonski uvjeti”.

Prof. dr. Ivo Banac: Moskva preko Čovićeve infrastrukture izravno utječe na hrvatski državni vrh

“Vrlo bi realno bilo u narednih nekoliko dana imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH”, kazao je Čović.

Na pitanje što je s vladom Federacije BiH istodobno je dao potpuno neodređeni odgovor. “Što se tiče federalne vlade, vidjet ćemo, što kažu inšallah”, kazao je Čović ponovivši kako u HDZ-u BiH žele da se pitanje popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH uredi zakonom odnosno u parlamentu BiH. On je to istaknuo nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ranije tijekom dana donijelo odluku o načinu popune Doma naroda.

Čović je kazao kako je za HDZ BiH neprihvatljivo sve što nije u duhu presude Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” čime je zapravo sugerirao kako je za njegovu stranku sporno to što se temeljem ove odluke iz svake županije i dalje bira po jedan izaslanik iz reda svakog konstitutivnog naroda iako je upravo taj dio odredbi izbornog zakona stavljen izvan snage sudskim pravorijekom.

Izetbegović je novinarima također potvrdio kako je s Čovićem pregovarao o uspostavi vladajuće koalicije.

“Dostaviil smo HDZ-u naš prijedlog programa (rada) i Čović nema na to neke posebne primjedbe”, kazao je Izetbegović dodajući kako postoji spremnost da se zajednički u naredne četiri godine radi na očuvanju mira, stabilnosti i provedbi reformi, euroatlantskim integracijama i na “masovnoj izgradnji”.

Izetbegović je pojasnio kako Čović nastavlja inzistirati na izmjenama izbornog zakona sukladno očekivanjima HDZ-a. Izetbegović je kazao kako to ne može biti preduvjet za uspostavu vlasti no SDA je spremna na izmjene izbornog zakonodavstva na temelju ranijih prijedloga iz Europske unije koji su uključivali provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Višnja Starešina: Kamo ide Hrvatska ujesen 2018. – Postoje potencijali koji bi mogli potaknuti

“Vijeće ministara imat ćemo vjerojatno već u siječnju a s federalnom vladom ni ja niti on (Čović) nismo optimisti da će uskoro doći do promjene”, kazao je Izetbegović.

Komentirajući odluku SIP-a o načinu popune federalnog Doma naroda Izetbegović je kazao kako je dobro da je ona donesena no nije dobro to što je u neskladu s ustavom Federacije.

“Treba je korigirati. Mislimo da je trebao biti primijenjen popis stanovništva iz 1991. godine”, kazao je Izetbegović potvrdivši kako će netko od dužnosnika SDA zbog toga sigurno podnijeti žalbu Ustavnom sudu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina