Inzko iskoristio ovlasti – nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida: Dodik prijeti odcjepljenjem

Foto: fah

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, navedeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Novoproglašenim Zakonom o izmjenama Kaznenog zakona BiH ubuduće će kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine prijetiti svima koji javno potaknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili pripadnika neke skupine s obzirom na njihovu rasu, boju kože, vjeroispovjed, podrijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost a jednom od izmjena izrijekom je propisano kažnjavanje onih koji niječu ratne zločine.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, priopćeno je prenosi vecernji.ba.

Dodik prijeti odcjepljenjem

Odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina političari u toj zemlji u petak su očekivano različito ocijenili a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako u Republici Srpskoj taj zakon neće provoditi te je zaprijetio odcjepljenjem od BiH.

“Srbi ovo nikada ne smiju prihvatiti. Ovo je zakucan čavao u mrtvački kovčeg BiH. Nakon ovoga BiH ne može funkcionirati. RS mora dati institucionalni odgovor. Sazvat ćemo sjednicu NSRS-a. Nameću se zakoni Srbima koji nemaju pravni odnos ni temelj u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nameće nam se visoki predstavnik koji nema podršku Vijeća sigurnosti. Mislim da RS nema druge opcije nego da krene u proces disolucije”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da on “kao dužnosnik RS-a to ne smije i neće dozvoliti”.

“Genocid se nije dogodio i to je trajna ocjena svih nas. Nećemo pokleknuti pred odlukama koje dolaze od visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr