Foto: lifesitenews.com

Prizivni sud u Gdanjsku presudio je da je LGBTQ udruga pod nazivom Pracownia Różnorodności („Radionica raznolikosti“) oklevetala znanstvenika dr. Paula Camerona i naredio udruzi da objavi javnu ispriku, objavila je medijska agencija LifeSite News 3. travnja 2017.

Cameron je bio zadovoljan presudom donesenom 30. ožujka. Njegov Institut za istraživanja o obitelji (engl. Family Research Institute) objavljuje empirijska istraživanja o homoseksualnosti.

„Zanima me hoće li se homoseksualci ispričati onoliko opširno koliko su me oklevetali,” rekao je Cameron. „Lijepo je napokon dobiti pravdu na sudu. Toliko sam umoran od toga da se laži homoseksualaca uzimaju kao istina.“

Dr. Cameron je američki psiholog, istraživač i kliničar specijaliziran za područje društvene politike o seksualnosti. Jedan je od znanstvenika s najviše objavljenih istraživanja u ovome području. Cameron je objavio prvo istraživanje s nasumičnim uzorkom u kojem je usporedio heteroseksualce i homoseksualce te zabilježio skraćeni životni vijek homoseksualaca. Njegova objavljena istraživanja također se bave područjem homoseksualnog roditeljstva.

Cameron je u više navrata posjetio Poljsku kako bi održao predavanja na sveučilištima i na drugim mjestima. Tijekom njegovog nastupa u Varšavi, prekinuli su ga opsceni i vulgarni aktivisti koji su držali natpis „Gay je OK. Je***e se, g. Cameron!“ Policija je uhitila i oglobila nekoliko aktivista. Skupina Pracownia Różnorodności iz Toruńa bila je naročito aktivna u napadima na znanstvenika.

Aktivisti iz ove skupine optužili su ga za krivotvorenje istraživanja i nazvala ga „homofobom“ i „lažljivcem.“ Ove su se optužbe proširile putem medija na internetu.

Uz to, aktivisti su slali otvorena pisma predjednicima nekoliko desetaka institucija višeg obrazovanja u Ministarstvu znanosti i višeg obrazovanja Poljske. Posljedica je ove kampanje bila da su neka sveučilišta odbila primiti Camerona kao gosta na konferenciji ili panelu, onemogućujući razmjenu znanstvenih spoznaja.

Uslijed ovih događaja Cameron, koji je doktorirao psihologiju te je član Istočne psihološke udruge (engl. Eastern Psychological Association), podnio je protiv LGBTQ udruge tužbu za klevetu u rujnu 2014. Predstavljao ga je odvjetnik Jerzy Kwaśniewski s Instituta Ordo Iuris. U srpnju 2015. okružni je sud presudio u korist tužitelja.

Sud je odlučio da su postupci LGBTQ udruge predstavljali klevetu protiv Cameronova ugleda i znanstvene reputacije. Sudac je odredio optuženim da objave ispriku na web stranici udruge i da pošalju pisma objašnjenja predsjednicima sveučilišta.

Obje su strane uložile žalbu na presudu. Sudac je Cameronu odbio 30 000 poljskih zlota (otprilike 8 000 dolara) naknade.

Prizivni sud u Gdanjsku potvrdio je ovu odluku te također odbio financijsku naknadu koja je bilja namijenjena za neprofitnu organizaciju.

Kwaśniewski je objasnio da, uslijed odluke prizivnog suda, udruga Pracownia Różnorodności mora poslati ispriku predsjednicima nekih 35 sveučilišta u Poljskoj te Ministarstvu znanosti i višeg obrazovanja. Aktivisti će također morati dodati ispravke svim člancima koje je organizacija objavila na svojoj web stranici, a u kojima je Cameron oklevetan, izjavljujući da se člankom blatilo Cameronovo ime i znanstvena reputacija i da se LGBTQ udruga ispričava za sporni sadržaj.

„Presuda prizivnog suda potvrđuje da je prema poljskim zakonima neprihvatljivo napadati protivnike LGBT krugova samo zato što objavljuju nepovoljna znanstvena istraživanja,” napisao je Kwaśniewski.

Medijska agencija LifeSiteNews kontaktirala je udrugu Pracownia Różnorodności putem e-maila, ali nije primila nikakav odgovor.

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com