Mike Pence nagovijestio da je SAD otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom

Foto: Fah

Sjedinjene Države možda postaju naklonjenije diplomatskom angažmanu sa Sjevernom Korejom i pokretanju dijaloga dok Južna Koreja nastavlja s planovima za rijetki summit dviju Koreja.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u intervjuu za list Washington Post da su SAD i Južna Koreja dogovorili uvjete za daljnji diplomatski angažman sa Sjevernom Korejom, prvo sa Seulom, a nakon toga bi moglo doći i do izravnih pregovora s Washingtonom bez preduvjeta.

Izgledi za održavanje razgovora uslijedili su nakon mjeseci napetosti među Pjongjangom, Seulom i Washingtonom oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa i razmjene uvreda i prijetnji između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una.

Pence stigao u Južnu Koreju nakon neuspješnog sjevernokorejskog ispaljivanja projektila

Odnosi sa Sjevernom Korejom poboljšali su se posljednjih tjedana. Pjongjang je pristao poslati svoje najviše izaslanstvo ikada na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u južnokorejskom Pjongčangu. Osim toga, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dobio je poziv da posjeti Pjongjang. Ako se taj posjet dogodi, bit će to prvi međukorejski summit od 2007.

Sjeverna Koreja javnosti predstavila interkontinentalne projektile

U intervjuu za Washington Post, koji je dao u avionu na putu kući s Olimpijskih igara, Pence je rekao da će Washington nastaviti sa svojom “kampanjom maksimalnog pritiska” na Pjongjang, ali da će istodobno biti otvoren za razgovore.

“Pritisak neće popustiti sve dok stvarno ne poduzmu nešto što će savez smatrati značajnim korakom prema denuklearizaciji”, kazao je Pence. “Tako da će se kampanja maksimalnog pritiska nastaviti i pojačati. Ali ako želite razgovarati, razgovarat ćemo”.

Pence kaže da dogovara sa saveznicima i Kinom jačanje pritiska na Sjevernu Koreju

Jedan dužnosnik južnokorejske vlade rekao je da je stajalište Seula da odvojeni razgovori Južne Koreje i SAD-a s Pjongjangom trebaju dovesti do denuklearizacije Sjeverne Koreje uz istodoban nastavak sankcija i pritiska.

Izvor: Hina/ZK