Nobelove nagrade tradicionalno uručene u Stockholmu: Hrvatski veleposlanik bojkotirao dodjelu zbog nagrade Handkeu

Foto: istnam, wikipedia, fah, montaža narod.hr

Nobelove nagrade tradicionalno su laureatima uručene u Stockholmu na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Zbog Petera Handkea ceremoniju su bojkotirale Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska i Hrvatska, a pred Kraljevskom se akademijom prosvjedovalo.

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić nije bio na dodjeli Nobelove nagrade zbog laureata austrijskog pisca Petera Handkea i njegove potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića, objavio je MVEP u jučer.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine, prenosi HRT.

Za područje o kojem se ove godine najviše raspravljalo u kontekstu Nobelove nagrade – književnost – svoje je priznanje prva preuzela dobitnica za 2018. godinu poljska autorica Olga Tokarczuk za narativnu imaginaciju koja s enciklopedijskom strašću predstavlja nadilaženje granica kao način života.

Nakon Tokarczuk na pozornicu se popeo austrijski pisac Peter Handke koji je nagrađen za, kako stoji u obrazloženju, utjecajan rad koji s lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

Tu odluku mnogu osporavaju zbog Handkeova podržavanja Slobodana Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji, i zbog nje su ostavke već podnijeli članovi Nobelova odbora za književnost – Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstroem, od kojih je jedan izjavio da ‘ne pristaje na to da politički kriteriji budu iznad književnih’.

Američki fotograf, snimatelj i novinar Roger M. Richards na kontroverznu odluku o laureatu Handkeu se osvrnuo na Twitteru prisjetivši se svoje fotografije nastale 1992. godine u Karlovcu:

Fotografijom se protiv Handkeovog Nobela oglasio i nagrađivani norveški fotograf Morten Hvaal koji je osobno kao fotorepoter svjedečio ratnim strahotama u Bosni i Hercegovini:

Dobitnici Nobelovih nagrada za kemiju, fiziku, medicinu i ekonomiju

Tijekom ceremonije prvi su svoje Nobelove nagrade preuzeli dobitnici u kategoriji fizike James Peebles za teorijska otkrića fizikalne kozmologije te Didier Queloz i Michel Mayor za otkriće egzoplaneta koja orbitira oko zvijezde slične Suncu.

Za razvoj litijsko-ionskih baterija, koje se mogu puniti, Nobelova nagrada za kemiju uručena je Johnu Goodenoughu, M. Stanleyju Whittinghamu i Akiri Yoshinou.

Za medicinu su Nobelom nagrađeni William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza za otkriće načina na koji stanice otkrivaju i prilagođavaju se dostupnosti kisika.

Nagradu za ekonomiju dobili su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer za eksperimentalni pristup smanjivanju globalnog siromaštva.

Laureatima nagrade vrijedne gotovo milijun dolara uručuje švedski kralj Karl Gustav.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT