Orbanova se stranka u Vijeću Europe pridružila grupaciji Europskih konzervativaca

Vijeće Europe
Foto: Thaler Tamas / wikimedia commons

Izaslanstvo mađarskog Fidesza u Vijeću Europe pridružilo se frakciji Europskog konzervativnog i demokratskog saveza Vijeća Europe, rekao je Zsolt Nemeth, predsjednik Odbora za vanjske poslove mađarskog parlamenta, u ponedjeljak tijekom jednotjednog zasjedanja Parlamentarne skupštine (PACE) sa sjedištem u Strasbourgu.

Nemeth je naglasio da je pridruživanje Europskoj konzervativnoj skupini važan korak prema uspostavljanju suradnje unutar europske desnice u okviru foruma Vijeća Europe, prenosi infostart.hu.

Prema njemu, dominantna snaga frakcije su, između ostalih, Britanska konzervativna stranka, poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i dvije talijanske stranke, stranka Liga i stranka Talijanska braća (Fratelli d’Italia).

Čelnik mađarskog izaslanstva pri Generalnoj skupštini također je rekao da ga je Parlamentarna skupština Vijeća Europe izabrala za predsjednika političkog odbora Generalne skupštine. U tom je kontekstu naglasio da je to predsjedavanje važno jer će Mađarskoj omogućiti još uspješniju provedbu prioriteta programa rada za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europe koje počinje 21. svibnja.

>Orban i njegova stranka Fidesz napustili Europsku pučku stranku (EPP)

Mađarsko predsjedanje Vijećem Europe namjerava se usredotočiti na jačanje poštivanja kulturne, pravne i povijesne tradicije nacija, zaštitu nacionalnih manjina, zaštitu obitelji, promicanje međureligijskog dijaloga i odgovaranje na izazove koje predstavljaju umjetna inteligencija, kibernetički kriminal te pitanja zaštite okoliša.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija, sa sjedištem u Strasbourgu. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Ono broji 47 država članica, a Hrvatska je postala članica 1996. godine.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) broji oko 300 zastupnika i njegovih zamjenika. Hrvatski delegati u PACE-u su Marijana Balić, Zdravka Bušić (HDZ), Zdravka Bušić (HDZ), Davor Ivo Stier (HDZ), Domagoj Hajduković (SDP) i Sabina Glasovac (SDP), a zamjenici su Nino Raspudić (Most), Stjepo Bartulica (DP), Rada Borić (Nova Ljevica), Mato Franković (HDZ) i Marijana Petir.

U frakciji Europskog konzervativnog i demokratskog saveza (EC/DA) kojoj će se premijer Mađarske pridružiti nalaze se stranke iz Armenije, Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Litve, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Srbije, Slovačke, Španjolske, Švedske, Ukrajine i Velike Britanije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/infostart.hu