Prvi sastanak “Plenuma građana Sarajeva” bez rezultata

Prvi pokušaj cjelovitog definiranja zahtjeva prosvjednika koji danima na ulicama Sarajeva iskazuju nezadovoljstvo stanjem u zemlji u srijedu je završio bez ikakvih rezultata jer se sastanak na koji je pozvala neformalna organizacija pod nazivom “Plenum građana i građanki Sarajeva” raspao nakon sat vremena u potpunom kaosu.

Oko dvije stotine ljudi natiskalo se kasno poslije podne u jednu manju dvoranu sveučilišnog kompleksa, a još nekoliko stotina ih je ostalo stajati na kiši jer za njih unutra nije bilo mjesta.

Na poziv “Plenuma” došli su različiti ljudi: umirovljenici, osobe srednje životne dobi, studenti i sve što su uspjeli je pokazati nezadovoljstvo socijalnim stanjem u kojem se nalaze.

Sarajevski novinar Boro Kontić dobio je zadaću moderiranja skupa za koju će se nakon sat vremena ispostaviti da je nemoguća misija.

“Želimo na neki način kanalizirati sve ovo što se zbiva”, kazao je Kontić okupljenima pozvavši zainteresirane da govore, da se predstave i ukratko predlože zaključke koje bi “Plenum” usvojio natpolovičnom većinom glasova i onda s njima išao pred zakonodavne vlasti na županijskoj, odnosno razini Federacije BiH.

No, već prvi sudionik u raspravi ta je pravila zanemario.

Stariji muškarac koji se predstavio kao Esad Ćaralić, umirovljeni inženjer strojarstva kazao je kako je tijekom rata bio u logoru dvije godine, a žena mu je poginula.

Pričajući svoju tužnu životnu priču dotaknuo se i sadašnjih zbivanja kazavši kako su za sve krivi “oni što su sve pokrali i odnijeli”.

Ostali okupljeni su, međutim, ubrzo izgubili strpljenje pa su ga bučno prekinuli.

“Pa ja nisam ni rekao što me tišti”, zavapio je umirovljenik, no nitko ga više nije slušao.

Potom je razvojačeni branitelj Kemal Idrizović tražio da se nastavi inzistirati na ostavci vlade Federacije BiH dok je Hajro Nurković koji se predstavio kao umirovljeni pilot mlaznih zrakoplova zatražio da se premijerska plaća ograniči na tisuću i pol eura, da se smanji administracija za 50 posto, a svi direktori državnih tvrki smijene.

“Moj je zaključak da vlada do novih izbora radi besplatno”, dobacio je nakon njega Hajrudin Osmančević koji je nekako došao do mikrofona, no bez njega je ubrzo i ostao.

“Mi znamo da ovdje ima provokatora”, netko je dovikivao iz mase dok su drugi pljeskali.

Potom se javilo nekoliko studenata, a jedna od njih, koja je kazala kako se zove Merima Hasanović, obrušila se i na javni RTV servis BiH jer navodno ne podupire prosvjednike.

“Trebamo na BHT izvršiti pritisak”, bio je jedan od njenih prijedloga.

Sve to bilo je previše za Amru Krivić koja je kazala kako je od prvog dana na ulicama kao sudionik prosvjeda jer je nezaposlena, a istodobno majka troje djece.

Kazala je kako za nju sve to više nema smisla.

“Ja sada idem odavde i ne želim ovdje biti i bole me leđa”, ogorčeno je uzviknula Krivić prije nego što se progurala kroz masu i otišla.

Jedna žena mlađe životne dobi koja se nije predstavila od skupa je tražila samo jedno: da BiH poštuje konvenciju o pravima osoba s invalidtetom.

“Moje je dijete 100 postotni invalid i ja samo tražim da ova država poštuje konvenciju koju je prihvatila još 2009.”, kazala je.

Nadvikivanje, pljeskanje i dobacivanje prekinuo je muškarac koji se predstvio kao Velimir Tučić pojašnjavajući kako je nezaposlen i otac dvoje djece.

“Ubačeni faktori nam već osam dana razbijaju skup. Ovako se više ne može raditi jer gubimo kontrolu”, kazao je on.

Na kraju je okupljanje prekinuto uz zaključak da se novi sastanak “Plenuma” pokuša održati u petak, ovoga puta u većoj dvorani te da se tada pokuša izabrati predsjedništvo koje bi operativno vodilo taj skup i radilo na uobličavanju zahtjeva.

Odlučeno je i da se prosvjedi na sarajevskim ulicama do tada nastave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah