Ruski patrijarh Kiril I. pozvao na mir u Ukrajini

Ruski pravoslavni patrijarh Kiril I. pozvao je na mir u Ukrajini. Mora se učiniti sve što je moguće kako više ne bi ginuli nevini ljudi u Ukrajini, napisao je ruski patrijarh 2. ožujka u pismu Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi koja je pod njegovom jurisdikcijom a prenosi Kathpress. “Politička prepucavanja” u Kijevu je optužio za ugrožavanje opstanka Ukrajine kao jedinstvene države, no nije se izjasnio o mogućoj ruskoj intervenciji, objavila je IKA.

Ukrajinska pravoslavna Crkva pozvala je patrijarha Kirila, pod čijom se upravom nalaze, da se izjasni protiv vojne intervencije u toj zemlji. Patrijarh treba zaustaviti rusku vojsku i spriječiti krvoproliće u Ukrajini, prenijeli su ukrajinski mediji riječi crkvenoga glasnogovornika Georgija Kovalenka.

Ukrajinskopravoslavni mitropolit Onufri zamolio je patrijarha Kirila da se zauzme za “teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, jer ako ruska vojska uđe u Ukrajinu sukob Rusa i Ukrajinaca bi mogao imati “katastrofalne posljedice”.

Voditelj ureda Moskovske patrijaršije za društvene odnose, Vsevolod Čaplin opravdao je, kako je izvijestila agencija Interfax, a prenosi Kathpress, moguću rusku vojnu intervenciju rekavši da se radi o mirovnoj misiji za zaštitu ruskih građana u toj zemlji.

Njemački evangelički pastor u Kijevu Ralf Haska na svojoj je facebook stranici pozvao Svjetsko vijeće Crkava da potaknu patrijarha Kirila da iskoristi svoj utjecaj kod ruskoga predsjednika Putina kako bi se postiglo mirno rješenje u Ukrajini. Svjetsko vijeće Crkava do sada se nije izjasnilo o stanju u Ukrajini.

Izvor: ika
Photo: narod.hr