U BiH je od početka godine ušlo nešto više od 2700 ilegalnih migranata, Dodik traži hermetičko zatvaranje granica

Foto: fah

Na teritoriju Bosne i Hercegovine trenutačno boravi nešto manje od četiri tisuće ilegalnih migranata, a procjena vlasti u toj zemlji je kako one trenutačno mogu upravljati migrantskom krizom, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva sigurnosti BiH nakon sastanka operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, kojega čine predstavnici svih relevantnih agencija i tijela državne vlasti.

Kako se navodi u priopćenju, u prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi oko 3800 migranata. Upravljanje svim centrima uskoro bi od županijskih vlasti u Bihaću i Sarajevu trebala preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH.

Podsjetimo, agencija za migracije UN-a IOM i Katarska dobrotvorna organizacija u veljači su potpisali sporazum u kojem će dobrotvorna organizacija Katara osigurati sredstva za povećanje kapaciteta za prihvat migranata u BiH

Nevladina organizacija naziva Katarska dobrotvorna organizacija donirat će 364.050 dolara, a sredstva će se iskoristiti za potrebe povećanja kapaciteta za prihvat i humanitarnu pomoć za oko 5000 migranata i azilanata.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji ujedno predsjeda operativnim stožerom, najavio je kako će to značiti uvođenje novih pravila poput ograničavanja izlaska i kretanja migranata izvan prihvatnih centara u noćnim satima.

U Službi za poslove sa strancima očekuju kako će na taj način poboljšati sigurnosno stanje u mjestima gdje su smješteni takvi centri.

U BH je od početka godine ušlo nešto više od 2700 ilegalnih migranata, a Granična policija BiH provela je analizu stanja i utvrdila broj dodatnih policijskih službenika koji su potrebni da bi se bolje kontrolirala istočna granica prema Srbiji i Crnoj Gori, jer se iz tog pravca s prvim danima proljeća očekuje novi migrantski val.

Ranije je najavljeno kako će uskoro na istočne granice biti poslano dodatnih 100 policajaca iz MUP-a Republike Srpske, a u tijeku su pregovori i o raspoređivanju između 100 i 150 policajaca koje je, kao pomoć kolegama u BiH, spremna poslati Mađarska.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak je kazao novinarima u Banjoj Luci kako nije zadovoljan načinom na koji su se vlasti do sada bavile migrantskom krizom kako kako se BiH pokazala nesposobnom kontrolirati taj proces.

Kazao je kako sve do sada poduzete mjere nisu bile adekvatan odgovor na migrantsku krizu te je dodao kako je jedino rješenje potpuno zatvoriti granice BiH.

“Granice treba hermetički zatvoriti kako je to uradila i Europska unija”, kazao je Dodik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr