(VIDEO) Nasilje velikosrba nad muslimanima u Crnoj Gori nakon izbora – hoće li to utjecati na Abazovića koji je ključ za Vladu?

Foto: Fah

Pobjeda oporbe na izborima u Crnoj Gori ponovno je ‘pustila velikosrpski duh iz boce’ u toj državi, koji među Srbima Crne Gore očito snažno živi i 30 godina nakon agresije na Hrvatsku. Kao što je rekao Miro Bulj, na scenu su stupili isti oni koji su euforično podržavali agresiju na Hrvatsku.

Velikosrpska ideja je među Srbima u Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, življa nego ikada, a tome svjedoči potpuna rehabilitacija zločinačkog pokreta četnika. Na čelu Srba u Crnoj Gori je četnički vojvoda Andrija Mandić, prema Buljevim riječima još jedan četnik izašao ispod skuta vojvode Vojislava Šešelja, kao i Aleksandar Vučić i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Andrija Mandić pokušao četnički puč u Crnoj Gori i sprječavanje ulaska u NATO savez

 

Mase velikosrba izašle su trijumfalno na ulice sa zastavama Srbije, pa se čini kao da izbori nisu bili u suverenoj Crnoj Gori. Na djelu su i prijetnje nacionalnim manjinama, osobito muslimanima (Bošnjacima). Dritan Abazović, koji je ključ za novu Vladu Crne Gore, i sam se dolaskom u Pljevlja uvjerio u prijetnje i napade euforičnih velikosrba prema muslimanima.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis Husein Kavazović osudio je u napade i prijetnje prosrpskih aktivista upućene Bošnjacima i muslimanima u Crnoj Gori u izbornoj noći ocjenjujući kako to podsjeća na ozračje devedesetih prošloga stoljeća koje je rezultiralo zločinima i genocidom.

U općini Pljevljima u crnogorskom dijelu Sandžaka, na krajnjem sjeveroistoku zemlje kamenovane su prostorije DPS-a Mile Đukanovića i Socijaldemokrata, te je zabilježeno više napada na tamošnje muslimane (Bošnjake). Oni su u brojnim istupima izrazili strah za vlastite živote nakon nasilne proslave aktivista prosrpskih stranaka po objavi izbornih rezultata.

Nepoznata osoba ili više njih kamenovali su jučer prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, javlja portal mondo.rs.

Glavni imam Pljevlja u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori Samir Kadribašić naveo je da su vandali, nakon što su razbili vrata, ostavili poruku: “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”.

Nakon saznanja da su razbijena vrata Odbora islamske zajednice, policija je obavila uviđaj na licu mjesta. S incidentom u Pljvljima, koji je samo jedan u nizu napada na muslimane u ovom gradu i diljem Crne Gore, upoznat je i nadležni tužitelj.

U Drugom svjetskom ratu Pljevlje i okolica je bilo mjesto ogromnih četničkih pokolja muslimana, kao i cijeli sjeverni dio Crne Gore, što je ostalo u kolektivnoj memoriji muslimana. Te pokolje predvodio zloglasni četnički vojvoda Pavle Đurišić.

Ono što posebno zastrašuje muslimane da je Andrija Mandić, jedan od lidera oporbe i član predsjedništva Demokratskog fronta također – četnički vojvoda.

Zastave strane države Srbije i nijedna zastava Crne Gore u Pljevljima nakon izbora:

Ključ na vagi za novu vladu je musliman (Bošnjak) Dritan Abazović čija je stranka osvojila presudna četiri mandata koji odlučuju tko će sastaviti novu vlast. Premda se činilo da je sve jasno, nakon posjete Pljevljima i nasilju nad muslimanima od strane velikosrba, Dritan Abazović ostao je zatečen.

Lider Građanskog pokreta URA i nositelj liste Crno na Bijelo Dritan Abazović je pozvao na smirenje nastalih tenzija, piše Oslobođenje. On je posjetio Medžlisu Islamske zajednice Pljevlja, a u  razgovoru s predstavnicima Islamske zajednice u Pljevljima, Abazović je upoznat s aktualnom situacijom u kojoj se nalaze muslimani ovog grada.

“Naime, kao što je poznato, cjelokupnoj javnosti, da su se prethodnih dana, a nakon završenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, događale nemile scene na pljevaljskim ulicama, gdje su pristalice stranaka koje su na izborima odnijele pobjedu, u svom ‘slavlju’ u više navrata uznemiravali, vrijeđali, prijetili, pa čak i fizički nasrnuli  na pripadnike muslimansko – bošnjačke populacije”, naveli su iz Medžlise Islamske zajednice.

Abazovića su podsjetili na pljevaljska događanja iz neposredne prošlosti i golgote koje su u Pljevljima preživjeli.

“Ponovo se  pojavila bojazan i strah pljevaljskih muslimana da se ne ponovi scenarij iz ‘90,  jer se kod svih pripadnika Islamske zajednice pojavio subjektivni osjećaj da sva događanja u prethodnih nekoliko dana ponavljaju po istom scenariju. Naglašeno je, također, da su pripadnici Islamske zajednice lojalni građani države Crne Gore i da je osjećaju svojom kao i ostali pripadnici svih vjera i nacija, te da u njoj žele miran i skladan život s pripadnicima ostalih vjera i nacionalnosti”, istakli su iz Islamske zajednice.

Abazoviću je također rečeno da su Pljevlja oduvijek bila grad gdje je bilo mjesta za svakoga, bez obzira kako se tko zvao i kome pripadao, te da pljevaljski muslimani ne žele da se ponovi ista priča kada su mnogi morali napustiti svoje vjekovno ognjište.

Trijumfalizam, srpske zastave, klicanje Srbiji i vrijeđanje Đukanovića u Pljevljima

Abazović je pitao kako se on povezuje s ovim događajima i na koji način se to može spriječiti? Rečeno mu je da oni koji ovo rade se oslanjaju na to, da im 41 mandat, među kojima su i četiri s liste Crno na bijelo, daje pravo da se tako ponašaju i da je on na neki način zloupotrebljen.

“U trenucima dok pišemo ovo priopćenje, do nas je stigla nemila vijest da je još jedan od pripadnika Islamske zajednice danas u Pljevljima brutalno pretučen. Pitamo se, hoće li se i dalje događati ovako mučne scene na našim ulicama i je li ovo poruka koju trebamo shvatiti kao signal da su pljevaljske ulice postale tijesne za pripadnike bošnjačko- muslimanske populacije”, zaključuju muslimani Pljevlja.

Abazović je se ranije susreo i s imamom Husein-pašine džamije gdje je rekao da se trebaju smanjiti tenzije, i pozvao da se pripadnici manjinskih naroda ne osjećaju ugroženim.

“Nijedan građanin Crne Gore ne treba da se osjeti poraženim, nijedan građanin Crne Gore ne treba osjećati se ugroženim. Ovo je zemlja svih građana, vjera i nacija. Pljevlja zaslužuju da sve protekne u tolerantnoj atmosferi i ja apeliram na sve da se držimo univerzalnih ljudskih principa da širimo ljubav, poštovanje i solidarnosti”, rekao je Abazović.

Podsjećamo da je na konferenciji za medije liste “Crno na bijelo” istaknuto da  će se Crna Gora razvijati kao građanska država, i da je uvjet ove platforme ekspertna vlada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/oslobdjenje.ba