Vrhovni sud odlučuje može li država Colorado natjerati kršćansku dizajnericu promicati istospolna ‘vjenčanja’

Lorie Smith
Foto: Alliance Defending Freedom

Vrhovni sud SAD-a objavio je u utorak da će saslušati slučaj kršćanske web dizajnerice koja tuži državu Colorado tražeći svoje pravo da odbije kreirati web stranice za istospolna “vjenčanja”, objavio je Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak kao doživotna zajednica između jednog muškarca i jedne žene

Lorie Smith, kreativna vlasnica tvrtke za marketing, web i grafički dizajn 303 Creative LLC, preventivno je osporila Zakon o zabrani diskriminacije Colorada (CADA). Ona želi da njezin rad u web dizajnu slavi biblijski brak tj. brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene. Ona čvrsto vjeruje da ju je Bog pozvao obavljati posao web dizajnerice tako da slavi Njegov naum za brak kao doživotnu zajednicu između jednog muškarca i jedne žene.

> Vrhovni sud SAD-a odbacio tužbu homoseksualnog para protiv slastičara koji im je odbio napraviti tortu za ‘vjenčanje’

> Odbijen LGBT zahtjev da slastičarka ili mora napraviti tortu za ‘gay vjenčanje’ ili ne smije više raditi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Fotografkinja koju su tjerali snimati gay ceremonije pobijedila na sudu!

Prošle godine, vijeće okružnog žalbenog suda presudilo je 3 – 1 protiv Lorie Smith.

Vijeće tvrdi da bi njezino odbijanje “vjerojatno” uskratilo uslugu “zbog seksualne orijentacije” i stoga ometalo “jednak pristup javno dostupnim dobrima i uslugama”, kako to tumači Zakon o zabrani diskriminacije Colorada (CADA). Sutkinja Mary Beck Briscoe napisala je u svom obrazloženju: “vjera koja obogaćuje društvo na jedan način može također oštetiti društvo na drugi, osobito kada bi ta vjera isključila druge iz jedinstvenih dobara ili usluga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šokantno je što je okružni sud dopustio kažnjavanje umjetnika”

Zastupajući Lorie Smith, Alliance Defending Freedom (ADF) zatražio je od najvišeg suda SAD-a da preispita slučaj.

“Vlada nema moć ušutkati ili prisiliti na kreativno izražavanje pod prijetnjom kazne. Šokantno je da bi okružni sud dopuštao državi Colorado da kazni umjetnike čiji govor nije u skladu s ideologijom koju je odobrila država”, kaže Kristen Wagoner, glavna vijećnica ADF-a.

“Colorado je usvojio neke zakone kako bi ušutkao govor onih s kojima se ne slaže, kako bi prisilio ljude na govor koji država odobrava i kaznio svakoga tko se usudi ne slagati s njima. Zakon Colorada – i drugi slični zakoni u drugim saveznim državama – jasna su i prisutna opasnost za Ustavom zaštićene slobode svakog Amerikanca i samo postojanje raznolike i slobodne nacije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije uspostavljen jasan presedan u korist vjerske slobode”

Takvi zakoni i dalje ugrožavaju vjerske poduzetnike velikim dijelom zato što je Vrhovni sud odbio donijeti konačnu odluku o režimu “nediskriminacije” u Coloradu 2018. Sud je tada presudio u korist vlasnika Masterpiece Cakeshopa pekara Jacka Phillips, koji je odbio ispeći tortu za istospolno ‘vjenčanje’. Međutim, državni dužnosnici su se nakon toga uglavnom neprijateljski odnosili prema pekarevoj vjeri. Nisu se uspostavio jasan presedan u korist vjerske slobode, nego se Phillipsa i druge godine podvrgavalo dodatnim tužbama.

“Obećanja Prvog amandmana o slobodi govora i vjerskoj slobodi temeljna su načela. Ipak, tijekom proteklog desetljeća, ta su obećanja razbijena. Podsjetimo samo na neke slučajeve: Elane Photography i Sweet Cakes ne rade, Barronelle Stutzman je bila prisiljena otići u mirovinu, Emilee Carpenter riskira zatvor, Bob Updegrove i Chelsey Nelson su u opasnosti, a Jack Phillips je još uvijek na sudu, jer ga progoni privatni ovrhovoditelj koji želi završiti posao”, argumentirao je ADF Vrhovnom sudu u svojoj posljednjoj žalbi.

“Prisiljava se umjetnike da govore protiv svoje savjesti”

“Ovaj sud mora djelovati sada ili će dužnosnici, koji imaju ovlasti provedbe nad gotovo polovicom građana SAD-a, nastaviti prisiljavati umjetnike da govore protiv svoje savjesti, istovremeno ih ušutkavajući kada požele objasniti svoja uvjerenja.” – napisao je ADF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.