Babić: Ostojićev “Hitni Tim 2” nije uspješan, odgovoran onaj koji organizira

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je za narod.hr kako Ostojićeva reforma “Hitni Tim 2” nije uspješna budući je u nekoliko slučajeva, nažalost, završila gubitkom ljudskih života. Osim slučaja u Okučanima gdje je tehničar hitne pomoći proglasio 56-godišnjeg pacijenta dok je još bio živ, Babić je podsjetio na incident prošle godine u Istri kada je žena preminula pred zaključanim vratima Hitne pomoći u Umagu zato jer su medicinske ekipe Hitne pomoći u tom trenutku bile na terenu.

“Malo pomalo se događaju takve incidentne situacije. Sustav Hitne pomoći u svijetu je organiziran tako kakve su materijalne, financijske i kadrovske mogućnosti. Sigurno je da je kvalitetnije kada u toj ekipi izlazi i liječnik,” objasnio je Babić

Babić smatra da ako netko treba odgovarati za incident u Okučanima, treba odgovarati onaj koji je izdao nalog i koji je organizirao slanje hitne službe. “Kada radite posao u kojem se pruža individualna usluga, odgovoran je onaj koji pruža uslugu, ali ako je pitanje organizacije , ne može biti odgovoran onaj koji je organiziran već onaj koji organizira,” rekao je Babić i dodao kako sustav treba gledati u pravcu organizacijske razine kako bi bila što bolja učinkovitost, a pojedinac unutar organizacije treba biti što više obučen.

“Zbog toga postoje odobrenja za rad koja jamče razinu osposobljenosti koja ne ide ispod minimuma,” ocijenio je Babić.

Na upit je li reforma “Hitni Tim 2” po kojoj se na teren šalju medicinski tehničari bez pratnje liječnika napravljena zbog manjka kvalificiranih liječnika koji u sve veće broju odlaze iz Hrvatske, Babić je ocijenio kako reforma nije napravljena zbog toga već tadašnjih interesa Vlade i Ministarstva zdravlja.

U nedjelju, 30.ožujka.2014. “Tim 2” Hitne medicinske pomoći iz Okučana izašli su intervenciju u Trnakovac gdje su, prema navodima svjedoka, bez ozbiljnijeg pregleda proglasili čovjeka mrtvim. Sat vremena kasnije, mrtvozornik, liječnica Vesna Mesić utvrdila je kako čovjek nije mrtav. Pacijent je prebačen na odjel intenzivne njege gdje je dva dana kasnije preminuo.

Babić se za narod.hr osvrnuo i na Masterplan kojim Ministarstvo zdravlja predviđa funkcionalno spajanje bolnica kako bi se stvorila nova mreža bolnica i omogućilo racionalnije upravljanje bolničkim troškovima.

“Nastoji se smanjiti broj kreveta i onda se prikazivati broj liječnika na broj kreveta, a osnovni parametar koji se treba gledati je broj stanovnika i broj pacijenata. Bitan je sadržaj. Bitna je distribucija, koja ako nije ravnomjerna nemate ravnopravnost u pristupu zdravstvenoj zaštiti već negdje imate izraženije deficite, a negdje manje. To je sve bitno za one koji se bave javnim sektorom i zdravstvom kao javnim servisom koji pruža usluge građanima,” smatra Babić i dodaje da država mora građanima jamčiti ustavom zajamčena prava.

Babić smatra kako se treba baviti rješavanjem problema deficita. “Postoji osnovna podjela na dugoročno i kratkoročno. Dugoročno se treba motivirati mlade ljude da studiraju medicinu kako bi imali dovoljan broj liječnika s obzirom na europske standarde. Kratkoročno, može se motivirati na prekovremeni i ne ‘prekomorni’ rad, kako bi norma bila što veća i učinkovitost sve bolja,” zaključio je Babić za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr