Edukacija o palijativnoj skrbi na Hrvatskome katoličkom sveučilištu: ‘To je poziv i zahtijeva stalni rad na sebi’

Foto: Fah

Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu (HKS) u ponedjeljak počinje edukacija o palijativnoj skrbi za volontere koju organizira Udruga volontera u palijativnoj skrbi “La Verna” u suradnji s tim sveučilištem od 1. travnja do 13. svibnja.

Predavanja će se održavati svakog ponedjeljka od 17 do 20 sati, a polaznici će u mjesec i pol dobiti mnoge informacije o volontiranju i palijativnoj skrbi.

Bit će riječi o konceptu palijativne skrbi, fizičkim simptomima i totalnoj boli, njezi bolesnika, reakcijama bolesnika i obitelji na bolest, psihosocijalnoj potpori bolesniku i obitelji te o ulozi volontera.

Također, neke od tema bit će i timski pristup, komunikacija, etičke dvojbe u palijativnoj skrbi, žalovanje i potpora te briga o sebi.

“Ne može svatko volontirati u palijativnoj skrbi. To je poziv i zahtijeva stalni rad na sebi jer se volonteri često suočavaju sa smrću. Kroz edukaciju postajemo bolji volonteri, ali i bolji ljudi”, rekla je predsjednica Udruge volontera u palijativnoj skrbi “La Verna” Blaženka Eror Matić.

Dodala je kako je edukacija prilika da volonteri saznaju nešto novo i da se za palijativnu skrb zainteresiraju novi volonteri te prilika da građani koji to žele nešto više nauče o palijativnoj skrbi i pomoći palijativnim bolesnicima bez obzira na to imaju li želju uključiti se u volontiranje.

“Želimo zadržati i širiti bazu volontera koji su spremni učiti i pomagati drugima”, rekla je Eror Matić i dodala da se zato edukacije o palijativnoj skrbi održavaju svake godine.

Osim temeljnog programa pomaganja korisnicima u njihovim domovima i edukacije, udruga razvija ogledni projekt volontiranja na palijativnom odjelu jedne zagrebačke bolnice i organizira supervizijske sastanke za profesionalce – liječnike i medicinske sestre – kako bi skrb za palijativne bolesnike bila bolja i sustavnija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina