Kokosovo ulje štetno kao goveđi loj i maslac

Foto: pixabay.com

Kokosovo ulje štetno je kao goveđi loj i maslac, tvrde američki znanstvenici.

To ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu “lošeg kolesterola”, stoji u smjernicama Američke udruge za srce.

Kokosovo ulje obično se prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC.

Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.

Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.

Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu “lošeg ili LDL kolesterola” u krvi, što može dovesti do začepljavanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).

Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza.

Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamjenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog podrijetla, poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš