Svaka sezona sa sobom donosi različito ukusno voće i povrće, a kad je riječ o jesenskim i zimskim mjesecima kraljice voća zasigurno su domaće mandarine.
Ovo slasno citrusno voće podrijetlo vuče iz jugoistočne Azije, a na našim se područjima uzgaja od 19. stoljeća – i jedno je od rijetkih vrsta voća koje se ne uvozi u Hrvatsku.
Mandarine obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.
U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.
Domaće mandarine – svježe i sočne
Hrvati imaju priliku jesti svježe mandarine koje nisu bile u komorama za umjetno dozrijevanje, koje nisu prošle postupak silikonizacije i tretiranja fungicidima nakon otkupa, jer kupuju domaći proizvod iz doline Neretve.
Ana Musa: Otkupljivači, a ne proizvođači su odgovorni za bačene mandarine
Konzumacija mandarina posebno je preporučljiva za osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama. Ovo sočno voće sadrži puno kalija, snižava krvni tlak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Isto tako, sprječava nakupljanje kolesterola na stijenkama arterije.
Osim toga, mandarine zaista mogu popraviti raspoloženje. Prema istraživanju provedenom u klinici Majo, miris mandarine učinkovito pomaže kod depresije, stresa i tjeskobe.
Mandarine će svojim okusom obogatiti kolače, kuglofe ili rolade, a zbog nutritivnih vrijednosti dobro ih je uvrstiti u svoj dnevni jelovnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa