Novo obvezno cijepljenje protiv pneumokoka od 2019.: Uskoro prva cijepljenja

Foto: Getty images

Cjepivo protiv pneumokoka nalazi se u nacionalnom kalendaru cjepiva u gotovo svim zemljama Europske unije, a pridružila im se i Hrvatska. Bebe rođene od početka 2019., obvezno je cijepiti s novim cjepivom koje je ušlo u kalendar obveznog cijepljenja.

Do sada se cjepivo moglo kupiti u ljekarni po cijeni od otprilike 450kn te je bilo besplatno samo za ugrožene osobe visokog rizika kao što su dijabetičari, oboljeli od karcinoma, oboljeli od kroničnih plućnih bolesti, imunološki bolesnici i srčani bolesnici.

Uvođenjem novog cjepiva, ističu epidemiolozi, smanjuje se izloženost stanovništva bakteriji streptokoka koja može biti i kobna ako izazove upalu pluća u starijoj životnoj dobi, a kod djece uzrokovati upalu moždanih ovojnica.

Prva cijepljenja trebala bi početi za 2 mjeseca, kada se bebe s navršena dva mjeseca života cijepe s kombiniranim cjepivom DTaP-IPV-Hib-hepB i s aktualno uvedenim pneumokoknim cjepivom, potvrdili su nam iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Djeca bi se protiv spomenutog pneumokoka trebala cijepiti s navršenih dva, četiri i 12 mjeseci.

Javna nabava cjepiva u tijeku- razlika u cijeni i učinkovitosti

No, još uvijek nije poznato s kojim cjepivom će se djeca cijepiti, jer procedura javne nabave za cjepivo nije završila, potvrdili su iz HZJZ-a. Dvoji se između dvije dostupne vrste cjepiva dva različita proizvođača. 

Postupak nabave počeo je sredinom prošle godine, a zbog komplikacija i žalbi se odužio, no iz HZJZ-a optimistični su da će postupak završiti prije nego počnu cijepljenja.

Na tržištu postoje dvije vrste cjepiva – PCV 10 i PCV 13 – oba su cjepiva registrirana na tržištu Europske unije, no cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa koja štite od većeg soja. Osim po cijeni, cjepiva se razlikuju i po učinkovitosti.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi natječaj, a odluku o odabiru najpovoljnije ponude donosi Povjerenstvo osnovano u tu svrhu. Postupak javne nabave Cjepiva protiv pneumokoka (polisaharidno, konjugirano, adsorbirano) za 2019.- 2021. godinu je u tijeku te je objavljena dokumentacija sukladno Zakonu o javnoj nabavi dostupna zainteresiranim gospodarskim subjektima na platformi Elektroničkog oglasnika javne nabave EOJN. U skladu s prijedlogom Savjetodavnog odbora za cijepljenje, osim cjenovnog kriterija koji donosi najviše bodova pri ocjenjivanju dokumentacije, mala je prednost u natječaju dana jednom cjepivu na račun potencijalno veće učinkovitosti u smanjenju broja pneumokoknih bolesti te na račun prednosti s organizacijskog/programskog aspekta (mogućnost korištenja cjepiva u starijoj dobi). Naravno, oba proizvođača misle da su zakinuti objavljenim kriterijima te su pismeno uputili prigovor s mišljenjem da bi kriteriji morali ići više u prilog njihovog vlastitog cjepiva, što nam je drago jer to ukazuje da su su kriteriji ispravno procijenjeni. Jedan je od proizvođača uložio žalbu, koja je u postupku rješavanja”, rekao je prim. dr. sc. Bernard Kaić voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstva na Okruglom stolu ‘Cijepljenje protiv pneumokoka ulazi u kalendar, što dalje?’ 

Pneumokokna bolest – čest uzročnik infekcija u male djece s mogućim težim komplikacijama

Bakterija streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i jako opasnu upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća. Prenosi se kapljičnim putem i jako je zarazna.

„Sve zemlje koje su u univerzalno cijepljenje djece uvele cijepljenje protiv pneumokokne bolesti bilježe značajan pad u pobolu od invazivnih i respiratornih bolesti uzrokovanih pneumokokom, kako među cijepljenima, tako i u cjelokupnoj populaciji“, naglasio je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Zaštita cjepivom protiv invazivnih sojeva pneumokoka učinkovito sprječava teške oblike infekcije. Cijepljenjem se, uz dijete, dodatno štite i svi ukućani.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/hzjz