Reci mi što jedeš pa ću ti reći kako spavaš

Nedavno američko istraživanje pokazalo je povezanost između ishrane i kvalitetnog sna te ponudilo ključna saznanja o tome na koji ga način poboljšati, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po rezultatima studije američkih znanstvenika za dubok i miran san u obroke treba uključiti vlaknaste namirnice te nastojati izbjeći konzumaciju masne i zašećerene hrane. Glavni autor istraživanja Marie-Pierre St-Onge, liječnik u medicinskom centru Sveučilišta Columbia tvrdi da unos nezdrave hrane u organizam tijekom samo jednog dana može značajno poremetiti kvalitetu sna.

St-Onge je s kolegama pratio ciklus spavanja 26 odraslih osoba u dobi od 35 godina. Trinaest žena i trinaest muškaraca pet je noći provelo u laboratoriju u vremenu između 22 i sedam sati. Spavali su prosječno sedam sati i 35 minuta.

Prva četiri dana svi su konzumirali kontroliranu hranu koju su im pripremili nutricionisti, bogatu vlaknima i proteinima i s malo zasićenih masnoća. Posljednji su dan konzumirali hranu po vlastitu izboru, većinom s više zasićenih masnoća, s puno više šećera i siromašnu vlaknima, piše Medical News Today.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći je dan provedena polisomnografija – dijagnostički postupak kontinuiranog, cjelonoćnog snimanja vitalnih parametara bolesnika tijekom koje se prati disanje, rad srca, krvni tlak, razina kisika u krvi, pokreti muskulature, moždana aktivnost te kvaliteta i struktura sna.

Znanstvenike je iznenadilo saznanje da je nakon samo jednog dana konzumiranja hrane po vlastitu izboru san sudionika bio poremećen. Naime, dok su jeli namirnice koje su im ponudili nutricionisti, sudionici su brže tonuli u san – u roku od 17 minuta, u odnosu na 29 u sklopu uobičajenih životnih navika. Usto se pokazalo da su ispitanici utonuli u dublji i dulji san nego obično, što je važno ako se zna da je to dio ciklusa spavanja tijekom kojega se organizam oporavlja od akumuliranog fizičkog umora. Ustanovljeno je i da je povećana konzumacija šećera tijekom zadnjeg dana ispitivanja bila povezana s češćim prekidima sna.

Na temelju svojih zaključaka i rezultata istraživanja St-Onge i kolege ističu da bi zdravom ishranom između 50 i 70 milijuna stanovnika Sjedinjenih Država, koji tvrde da spavaju loše, mogli poboljšati noćni odmor zdravom ishranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.