Za zdravu jetru brokula na jelovniku tri do pet puta tjedno

Steven Lilley

Uključite li brokulu u prehranu, ovo zdravo povrće zaštitit će jetru od razvoja raka i boriti se protiv razvoja hepatičke steatoze ili masne jetre, u medicini poznate i kao nealkoholni steatohepatitis, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masna jetra ili steatoza jetre je patološko nagomilavanje masti u stanicama jetre u tolikoj mjeri da mast čini više od pet posto jetrenog tkiva. Pritom jetra može biti blago do umjereno povećana, prenosi Le Parisien.

Masna jetra uglavnom je posljedica načina života alkoholičara, no sve češće se dijagnosticira i kod osoba koje ne konzumiraju alkohol ili ga piju u malim količinama. U takvim slučajevima govorimo o nealkoholnom steatohepatitisu. Kod oboljelih masna jetra može biti posljedica pretilosti, dijabetesa, izloženosti nekim kemijskim agenskima, može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, kao i pothranjenosti, a javlja se i zbog različitih stečenih ili urođenih poremećaja metabolizma masti.

Ovo stanje dugo se smatralo benignim, no po novim saznanjima ono može postati vrlo ozbiljno. Naime, ukoliko se zapusti može rezultirati razvojem ciroze ili raka jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hepatička statoza najčešće je asimptomatska, zbog čega je dijagnosticiranje bolesti otežano. U najvećem broju slučajeva masna jetra otkriva se slučajno tijekom rutinskih pregleda.

Znanstvenici su učinak konzumiranja brokule na zdravlje proučavali na laboratorijskim miševima s dijagnosticiranim rakom jetre u čiju su prehranu uključili brokulu.

Podijelili su ih u četiri grupe. Jedna je grupa, među ostalim, često konzumirala brokulu, a ostale isključivo različitu “zapadnjačku” hranu, bez brokule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da se u grupi miševa koji su konzumirali zapadnjačku hranu i brokulu smanjio broj postojećih čvorića, iako ne i njihova veličina. Znanstvenici su ustanovili da zapadnjački način prehrane utječe na razvoj hepatičke steatoze, no da brokula svojim zdravim sastojcima sprečava njezin razvoj.

Konstatirali su i da brokula sprečava apsorpciju masti, regulirajući proizvodnju lipida u jetri. Podsjetili su da konzumiranje tri do pet obroka brokule tjedno utječe na smanjenje rizika od razvoja nekoliko vrsta karcinoma, među kojima su rak dojke, prostate i rak debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.