Sve je više istraživanja koja pokazuju da čokolada i nije toliko nezdrava kako se možda mislilo, upravo suprotno. Uživanje u čokoladi može ljudskom organizmu biti blagotvorno iz nekoliko razloga. Rezultati istraživanja koje analizira učinak flavonola, antioksidansa, prisutnog u kakau, zapravo pokazuje koliko čokolada može biti korisna za organizam. Dakako, ukoliko ne pretjerate. Iako dugo vremena nepoželjna zbog visokog udjela masti te velike energetske vrijednosti čokolada prema novim istraživanjima nalazi svoje mjesto pod suncem. Tamna čokolada sa 65 i više posto udjela kakaa ima itekako pozitivan učinak na zdravlje, navodi Huffington Post.
Ublažava stres, snižava krvni tlak…
Dnevna doza tamne čokolade može sniziti krvni tlak, pokazuje istraživanje čiji rezultati dokazuju da tamna čokolada smanjuje tlak u krvotoku zbog njene sposobnosti da opusti arterije i vene. Zanimljivo da je istraživanje provedeno na mladim ljudima u dobi između 18 i 23 godine, ispitanici su konzumirali čokolada sa 75 posto kakaa. Ne povezati čokoladu sa stresom i pozitivnim učinkom na ublažavanje stresa je zapravo nemoguće. Naime, ukoliko često posežete za slatkišima, čokoladom posebice, kada ste pod stresom ili nekom vrstom pritiska znači da ste svoje tijelo priviknuli na relativno dobru funkciju organizma, s obzirom da je posljednje istraživanje provedeno u Švicarskoj dokazalo je da crna čokolada ima sposobnost smanjenja proizvodnje hormona stresa u nadbubrežnim žlijezdama.
Pomaže ljudima koji boluju od dijabetesa
Crna čokolada dobro djeluje na starije ljude koji boluju od dijabetesa ili nekih drugih bolesti krvotoka. Istraživači sa uglednog Sveučilišta Harvard otkrili su da 89 posto starijih ljudi, a koji boluju od spomenutih bolesti, ukoliko piju dvije šalice kakaa dnevno nakon jednog mjeseca pokazuju poboljšanje krvotoka, tijekom testova memorije ili drugih moždanih aktivnosti.
Drugim riječima, kakao ima moć usporiti promjene na mozgu do kojih dolazi prirodnim putem, dakle, protokom vremena tijekom starenja. Čokolada nije čudotvorni eliksir za sve bolesti, to treba odmah razjasniti.
Ukratko, kako se pripravlja čokolada?
Podsjetimo, malo na proces pravljenja čokolade, ona se pripravlja od ploda drveta kakaovca koji unutar mahune sadrži 40 zrna kakaa, koje se mora ostaviti da u vodi nekoliko dana da bi fermentiralo, odnosno, da bi došlo do razgradnje šećera, nakon čega se suši na suncu. Daljnjom obradom od sušenog zrna kakaa dobiva se čokolada.
Naravno, važno je spomenuti da prekomjerno konzumiranje tamne čokolade, ili kako neki tvrde ljekovitog proizvoda, poništava sve njegove pozitivne učinke te djeluje kontraproduktivno.