Digitalizacija Schneiderovog fotografijskog arhiva 1930.-1940.

Početkom 2015. počet će digitalizacija Schneiderovog fotografijskog arhiva Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), jedne od najznačajnijih zbirki fotografskog materijala u Hrvatskoj, izvijestili su u nedjelju iz HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o više od 2500 negativa raznih formata na staklenim pločama i filmu o kojima skrbi Strossmayerova galerija, a nastali su tijekom opsežne kampanje popisivanja, proučavanja i fotografiranja hrvatskog slikarskog, kiparskog i graditeljskog nasljeđa koju je od 1930. do 1940. provodio akademik Artur Schneider (1879. – 1946.), onodobni upravitelj Galerije, uz stručnu i operativnu podršku fotografa Stanislawa Novoryte, Ljudevita i Đure Griesbacha te povjesničara umjetnosti Željka Jiroušeka.

Schneiderov fotografijski arhiv iznimno je značajno dostignuće na polju zaštite hrvatske spomeničke baštine u turbulentnom desetljeću prije početka Drugog svjetskog rata.

Zahtjevan terenski rad identificiranja umjetničkih objekata odvijao se na 200-tinjak lokaliteta na prostoru istočne jadranske obale (Hrvatsko primorje, Dalmacija) i dijela kontinentalne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije iz Schneiderova arhiva bile su obilato korištene kao jedan od malobrojnih dokumentacijskih izvora za povijesnoumjetnička istraživanja te u konzervatorskoj praksi u svrhu procjene, kao i prilikom rekonstrukcije, konzervacije ili restauracije objekata.

Njihova je sadržajna aktualnost u tome što su danas jedini nositelj vizualne informacije o spomenicima koji su u međuvremenu znatno izmijenjeni, nestali ili bili uništeni tijekom Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Digitalizacijom zbirke reducirat će se potreba za rukovanjem izvornicima, čime će se pridonijeti zaštiti osjetljivih i lomu sklonih negativa, navode iz HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, migracijom zbirke u digitalni medij, kao i njezinom primjerenom stručnom obradom, osigurat će se optimalna mrežna dostupnost putem portala Digitalna zbirka HAZU (http://dizbi.hazu.hr) i ostvariti široka vidljivost hrvatske materijalne baštine međunarodnoj korisničkoj zajednici.

Financijsku potporu za početak projekta digitalizacije uz Zakladu HAZU dala je i Zaklada Adris, a kako bi ovaj opsežan i zahtjevan posao bio uspješno dovršen očekuje se potpora i drugih donatora, ističe Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.