Nevenka Nekić objavila roman “Omerta”

fasade
Foto: Narod.hr

Novi roman hrvatske književnice Nevenke Nekić “Omerta – Zakleta šutnja o našim mrtvima”, u kojem propituje problem brisanja nacionalne memorije, objavila je zagrebačka Naklada Đuretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj pripovijesti Nevenka Nekić dojmljivo iznosi srpsku agresiju na Hrvatsku, a posebice demonizam vojničke opsade i razaranje grada Vukovara, ističe u pogovoru književni povjesničar Nedjeljko Mihanović i dodaje kako autorica u povijesnoj rekonstrukciji ratnih zbivanja niže gorke slike pustošenja grada, koji je doživio bestijalno razaranje poput baskijskoga grada Guernice.

Književnica je, kako ističe, rat uzela za osnovu djela, s pretenzijom da u našem sjećanju oživi vukovarski pakao pogroma i razaranja.

Tu rekonstrukciju surovih ratnih zbivanja, smatra Mihanović, autorica donosi s intencijom da se suprotstavi nasilnom brisanju memorije. “U ovoj priči književnica razvija radnju pomoću dva lika – francuskoga promatrača i europskoga humanitarca Marcella i hrvatskoga dragovoljca Roka, rodom ispod velebitskoga kamanjara”, napominje Mihanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjuje kako kroz lik europskoga humanitarca i njegovo francusko okruženje autorica slika reagiranja zapadnoga svijeta i velikih sila na našu stvarnost.

Ističe kako se kroz Marcellovo ponašanje uočavaju stečene predrasude, nejasne spoznaje, stereotipne tipologije velikih i malih naroda te ukalupljene distinkcije o civilizaciji i barbarstvu, s kojima je došao kao promatrač u Hrvatsku.

Napominje kako autorica težište pripovijedanja usredotočava na Rokovu sudbinu i patnju hrvatskih zarobljenika u vukovarskom Veleprometu i srbijanskim logorima. Zatočenici, kako navodi Mihanović, na mračnom dnu stvarnosti proživljavaju torutru, saslušavanja i kob vlastitoga egzistiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 1942. Piše scenarije za dokumentarne filmove. Dopredsjednica je Hrvatske paneuropske unije. Autorica je više proznih, poetskih i esejističkih knjiga, među kojima i romana “Jean ili miris smrti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.