Tradicionalnih božićnih kolača ima napretek. Slatki svijet je izdvojio one bez kojih božićni blagdani ne bi bili potpuni.
Orehnjača i Makovnjača
Dizano tijesto
400 glatkog brašna
200 ml mlijeka
60 g šećera
2 žutanjka
80 g maslaca
1 svježi kvasac
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
Nadjev od oraha
500 g mljevenih oraha
200 ml mlijeka
150 g šećera
naribana korica 1/2 limuna
1 žlica ruma
Priprema
Najprije pripremite kvasac. U malu zdjelicu stavite razlomljeni kvasac, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka. Neka vam kvasac tako stoji nekih 10-tak minuta dok se ne zapjeni.
U velikoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane pjenast pa naizmjenice dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i pripremljeni kvasac. Tijesto treba biti mekanije. Ukoliko vam se čini da je tvrdo, slobodno dodajte još malo mlijeka.
Tijesto miješajte, tj. tucite u zdjeli dok se ne počne odvajati od kuhače. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu sat vremena da se digne.
Mlijeko zakuhajte zajedno sa šećerom pa prelijte preko mljevenih oraha. U smjesu dodajte naribanu limunovu koricu i rum. Ako želite, u nadjev možete dodati i malo grožđica.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte obje orehnjače i stavite ih jednu do druge u namaščen i pobrašnjen protvan. Premažite razmućenim jajetom i pecite sat vremena na laganoj temperaturi od 160 °C.
Količnu nadjeva od oraha možete prepoloviti, a drugi dio tijesta ostaviti za Makovnjaču.
U tom slučaju, za nadjev od maka trebat će vam:
150 g mljevenog maka
125 ml mlijeka
50 g šećera
naribana korica 1/4 limuna
malo cimeta
Slatki savjet:
Makovnjača će biti sočnija ako u nadjev od maka dodaje jednu veću, krupno naribanu jabuku. U slučaju da makovnjaču radite samo od pola količine tijesta, dodajte jednu manju jabuku.
Medvjeđe šape
1 šalica šećera
2 vanilin šećera
1 šalica masti
1 jaje
2 žutanjka
1 ½ šalica mljevenih oraha
2-3 šalice glatkog brašna
NAPOMENA: Šalica koju koristimo je zapremnine cca 250 ml.
Jaje i žutanjke izradite sa šećerom pa dodajte mast. Dodajte i mljevene orahe. Brašno dodajte po potrebi. Sipajte ga malo po malo dok ne dobijete pomalo ljepljivo tijesto, koje se ne raspada.
Kalupe za šapice premažite s malo masti i lagano posipajte s brašnom pa ih do pola napunite tijestom.
Šapice pecite otprilike 15 minuta na temperaturi od 180 ºC.
Pečene šapice s orasima izvadite iz kalupa i ostavite neka se malo ohlade, a zatim ih posipajte u šećerom u prahu.
Christollen – Slatki božićni kruh
Sastojci za kruh
400 g glatkog brašna
60 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 žličice začina za medenjake
1 svježi kvasac
100 ml mlakog mlijeka
100 ml ruma
2 jaja
175 g maslaca sobne temperature
100 g mljevenih badema
200 g grožđica
100 g brusnica
100 g kandirane korice naranče
100 g kandirane korice limuna
Ostalo
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
Brusnice i grožđice namočite u rumu i ostavite ih nekoliko sati da se namaču i upiju sav rum – najbolje preko noći.
Kvasac razmrvite i pomiješajte s jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i pet žlica mlijeka (odvojite mlijeko do ukupne količine). Kvasac kratko izmiješajte da se otopi u mlijeku pa ostavite na toplome mjestu 10-15 minuta da se zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol i začin za medenjake. Zatim dodajte maslac, jaja, mlijeko i pripremljeni kvasac. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu sat vremena da tijesto dobije na volumenu.
Kada tijesto dovoljno naraste dodajte mljevene bademe, kandirano voće te grožđice i brusnice. Kuhačom sve polako izmiješajte pa istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo premijesite.
Tijesto duguljasto oblikujte i stavite na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Stolen pecite 50 minuta na nižoj temperaturi od 150-160 °C.
Vrući Stollen premažite otopljenim maslacem, a zatim ga obilno posipajte šećerom u prahu.
Božićna grana
Biskvit
6 jaja
120 g šećera
100 g glatkog brašna
2 žlice kakaa u prahu
Bijela krema
300 ml mlijeka
70 g šećera
2 vanilin šećera
40 g glatkog brašna
naribana korica 1/2 naranče
200 ml slatkog vrhnja
Čokoladna krema
100 g čokolade za kuhanje
200 g kiselog vrhnja
1 žlica kakaa u prahu
Najprije pripremite kremu i ostavite ju da se ohladi. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa dodajte pripremljenu smjesu. Kremu kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
Premjestite kremu u zdjelicu i prekrijte površinu prozirnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu nebi stvorila korica.
Dok čekate da se krema ohladi ispecite biskvit.
Bjelanjke uz dodatak malo soli izmiksajte u snijeg. Dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati smjesu dok ne potrošite sav šećer. Miksajući smjesu dodajte i žutanjke. Na kraju dodajte prosijani kakao i brašno pa kuhačom sve lagano izmiješajte.
Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za pečenje (30×40 cm) prekriven masnim papirom i poravnajte. Biskvit pecite 15 minuta na temperaturi od 180°C. Pečeni biskvit uz pomoć kuhinjske krpe (zajedno s papirom za pečenje) zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.
Kuhanu i ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte tučeno slatko vrhnje pa još jednom kratko izmiksajte.
Ohlađeni biskvit razmotajte i premažite bijelom kremom. Za premaz biskvita trebat će vam otprilike 2/3 ukupne količine kreme – ostatak sačuvajte za pripremu čokoladne kreme.
Čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s ostatkom bijele kreme, kiselim vrhnjem i kakaom u prahu.
Odrežite dva komada rolade pa ih uz pomoć čokoladne kreme pričvrstite uz ili na glavni dio rolade. Ostatkom čokoladne kreme premažite cijeli Božićni panj. Vilicom prijeđite preko čokoladne kreme kako bi dobili izgled kore drveta.
Prije posluživanja roladu ukrasite gljivama od bjelanjaka ili dekoracijom po želji – ukrasima od fondana, košticama šipka, šiškama, orašastim plodovima, grančicama ružmarina…