1. rujna 1939. Početak II. svjetskog rata – Njemačka i Rusija dogovorom okupirali i podijelili Poljsku

Foto: GettyImages

Na današnji dan 1. rujna 1939. napadom nacističke Njemačke na Poljsku počeo je službeno Drugi svjetski rat. Tako je svega nakon devet dana od sramotnog sporazuma ruskih komunista i njemačkih nacista provedena dogovorena podjela Poljske. Dva tjedna kasnije u istočnu Poljsku ulazi i komunistička vojska SSSR-a, a Poljska nestaje s karata svijeta kao država.

Nakon dvije godine “plodonosne” suradnje u podjeli Europe, Njemačka i Rusija (SSSR) u lipnju 1941. ulaze u iscrpljujući ratni sukob.

Praktički podzemnim dogovorom nacista i komunista, te njihovim zajedničkim podlim napadom na Poljsku počeo je II. svjetski rat. No, detalji napada otkrivaju gotovo sinkronu suradnju komunista i nacista u podjeli plijena.

Važno je napomenuti da u to vrijeme situacija još nije izgledala ni blizu kao veliki ili svjetski rat, nego tek podjela dogovorenih interesnih sfera dva totalitarna režima. Tek kasnije osvajanja su prerasla u globalni sukob.

Kao izgovor za napad trebala je poslužiti Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali antinjemačke poruke u eter. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora (slično su radili Srbi u bitci za Kupres 1992. godine).

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, počeo napad na Poljsku pod kodnim imenom “Fall Weiss”.

Na istočnog susjeda Hitler je poslao 56 divizija, 4 brigade, 2500 tenkova i 2315 zrakoplova, a pomagale su im i tri slovačke divizije. No, Slovaci nisu bili jedini koji su pomagali nacistima da osvoje Poljsku. Potporu njemačkom napadu pružali su i Sovjeti koji su iz Minska (Bjelorusija) navodili njemačke ratne zrakoplove pri bombardiranju poljskih gradova. Ova uspješna suradnja komunista i nacista nastaviti će se i pri njemačkoj invaziji na Norvešku. Sovjeti će tada svoju pomorsku bazu u Murmansku ustupiti njemačkoj mornarici.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr