fah

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u petak Europskoj uniji da je primijenila “pogrešnu” strategiju prema njegovoj vladi prijeteći joj sankcijama zbog kršenja ljudskih sloboda.

Europski parlament zatražio je u srijedu da se protiv Mađarske pokrene kazneni postupak, što bi bilo prvi put u EU, ocijenivši da situacija u toj zemlji predstavlja “jasan rizik teškog kršenja” temeljnih vrijednosti Unije.

> Mađarska prihvatila zahtjeve EU-a glede Sorosevog sveučilišta

Rezolucija, koju je odobrila gotovo trećina konzervativnih zastupnika EPP-a, čiji je član Orbanov Fidesz, “pokazuje da je sva europska politika zagađena”, rekao je Orban za državni radio.

“Europa nije Bruxelles, to su države nacije… i ako ih institucije i oni koji ih vode ne poštuju, to je obeshrabrujuće… Oni ovise o nama a ne obrnuto, cijeli taj pristup je pogrešan, rezolucija Europskog parlamenta je znak pogrešne politike”, rekao je.

Europska komisija također je povisila ton prema Budimpešti otvorivši potkraj travnja proceduru zbog povrede prava zbog mađarskog zakona o stranim sveučilištima.

> SDP, HNS, Pupovac i Panenić nakon izbacivanja iz Mađarske bi Sorosevo sveučilište doveli u Hrvatsku!

EU prijeti i da će u lipnju pokrenuti proceduru zbog povrede prava protiv Mađarske i Poljske ako i dalje ne budu željele primiti migrante iz Italije i Grčke, kako je predviđeno planom iz 2015.

To pitanje migracija “jedan je od pravih razloga za sadašnje napade na nas”, smatra Orban, optužujući jednu “interesnu skupinu” da želi “svake godine dovesti nekoliko stotina tisuća, čak milijun i pol stranaca u EU.”

Orban, koji se otvoreno protivi primanju migranata koji po njemu ugrožavaju europski identitet, ponovno je optužio milijardera Georgea Sorosa, Amerikanca mađarskog podrijetla, da je “smislio, djelomično financirao i organizirao” promigrantsku politiku u Europi.

> Viktor Orban: Soros podupire ilegalnu migraciju

Podsjetimo, Orban je optužio američkog milijardera mađarskog podrijetla Sorosa, koji je 1991. utemeljio CEU u Budimpešti, kao financijskog spekulanta koji je “uništio živote milijuna Europljana, a unatoč tome u Bruxellesu ga se prima na najvišoj razini”. Dio zastupnika pozdravio je pljeskom tu Orbanovu optužbu.

Optužio je Sorosa i da želi dovesti svake godine milijun migranata u Europu.

“Mi želimo odlučivati s kim želimo živjeti. Soros i njegove nevladine organizacije žele dovesti milijun migranata godišnje. To je i javno priznao”, rekao je Orban.

Orban je istaknuo da je “Mađarska ponosna zemlja, privržena europskim kršćanskim vrijednostima”.

“Mađarska i mađarski narod privrženi su Europskoj uniji, to je neupitno, zato sam potpisao Rimsku deklaraciju, ali u puno aspekata nezadovoljni smo kako EU radi. Želimo reformirati EU, to je jedini način da se zadobije povjerenje ljudi u europske institucije”, rekao je Orban.

Istaknuo je da je inicijativa “Zaustavimo Bruxelles” kao dio javne rasprave namijenjena tome da vlada dobije povratnu informaciju o politikama EU-a.

Izvor: hina/mš