Orbanov vizionarski plan za borbu s depopulacijom dao prve rezultate

epa07014537 (FILE) - Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds a document of the Motion For a European Parliament Resuolution, Article 7 during his speech at the plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, 11 September 2018 (reissued 12 September 2018). A majority of the European Parliament on 12 September 2018 voted a motion that triggers Article 7 sanctions against Hungary. Accordng to the motion, Hungary has failed to uphold fundamental values European Union. EPA/PATRICK SEEGER

Suočenom s padom broja stanovnika u Mađarskoj, premijer Viktor Orban, smislio je plan koji bi državljanke trebao potaknuti da rađaju.

Orban je nedavno obznanio “akcijski plan za zaštitu obitelji” u sedam točaka koji predviđa poticaje mladim parovima da imaju djecu.

Orban najavio 7 mjera za poticanje demografskog rasta: ‘Trebaju nam mađarska djeca’

Međutim, mišljenja su podijeljena oko toga hoće taj plan imati željeni učinak, dok dio kritičara u njegovu planu vidi zabrinjavajuće povijesne odjeke.

Ministrica Murganić tvrdi da je Hrvatska bolja u obiteljskoj politici od Orbanove Mađarske

Orbanov akcijski plan tako uključuje doživotno porezno izuzeće za žene s četvero ili više djece.

Žene mlađe od 40 godina pri sklapanju prvog braka mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (nešto manje od 240 tisuća kuna). Trećina zajma bit će oproštena kada ona rodi drugo dijete, a cijeli će biti otpisan ako rodi treće.

“To je odgovor mađarskog naroda, a ne imigracija”, rekao je Orban (55), otac petero djece, u svom govoru o stanju nacije, pozdravljen velikim pljeskom i oduševljenjem.

“S 10 milijuna forinti moj partner i ja konačno možemo razmišljati o kupnji stana…”, izjavila je Nora Koszeghy, 24-godišnja učiteljica iz Budimpešte i majka malene djevojčice.

Dok Murganić tvrdi da imamo bolju obiteljsku politiku od Mađarske, američki Fox news hvali Orbanove mjere

“Planiramo brata ili sestricu za srpanj. Možda sada može imati dva ili čak tri, tko zna”, kazala je za agenciju AFP.

Vizionarski plan

Pristaše Orbanovog plana u sedam točaka, uključujući mađarskog veleposlanika u Vatikanu, pozdravili su njegovu demografsku politiku nazvavši je “vizionarskom”.

Provladini stručnjaci kažu da jedino takva izravna akcija može potaknuti rast stanovništva koje je u padu od 1981. godine i moglo bi se smanjiti sa sadašnjih 9,7 milijuna na šest milijuna do 2070., prema nedavnom izvješću Mađarskog statističkog ureda (KSH).

Orbanova nacionalno-konzervativna vlada, na vlasti od 2010., kaže da nijedna članica EU-a ne izdvaja više za obiteljsku potporu i tvrdi da je njezin pristup već dao rezultata.

Orban u tradicionalnom obraćanju narodu: ‘Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija’

Potaknute poreznim olakšicama i subvencioniranim sustavom stanovanja za mlade vjenčane parove, stope sklapanja brakova su u porastu od 2010. godine. Pobačaji i razvodi u padu su.

Mađarska stopa fertiliteta, koja je bila najniža u EU s oko 1,25 djece po ženi 2010. godine, porasla je gotovo do prosjeka Europske unije koji iznosi 1,6, pokazuju podaci Eurostata.

Orbanova vlada želi stopu od 2,1 djeteta po ženi do 2030. kako bi se zaustavio pad stanovništva.

No dio statističara i dalje je skeptičan da će vladine mjere dugoročno preokrenuti tvrdoglavo nisku stopu nataliteta.

“Porast fertiliteta ostvaren je i zbog okončanja ekonomske krize”, rekao je stručnjak KSH-a koji je želio ostati anoniman.

“Veći problemi su velika emigracija – preko pola milijuna od 2010. – i, ključno, pad broja žena fertilne dobi”, istaknuo je.

Vlada je stala u obranu svog plana

Kada je švedska ministrica za socijalna pitanja Annika Strandhall izjavila da je taj akciji plan “opasan” i da “smrdi na 1930-e godine”, šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto brzo je odgovorio.

“Mađarska radije troši svoj novac na obitelji nego na migrante”, odbrusio je.

Švedska priznala da ne može kontrolirati svoje granice

I dok će rezultati novog plana za ‘baby boom’ biti vidljivi tek nakon dužeg vremena, ankete pokazuju kratkoročni skok za Orbana.

Kritike Bruxellesa i Sorosa

Oni su “šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju George Soros i birokrati Europske unije”, rekao je Orban prije tjedan dana u tradicionalnom obraćanju naciji kritizirajući prihvat migranata.

Victor Orban proziva Bruxelles: ‘EU želi stvoriti nadnacionalni multikulturalni imperij!’

Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija, žele “fabricirati” supranacionalnu globalnu vladu”, rekao je Orban koji redovito snažno kritizira organizaciju Otvoreno društvo američkog filantropa mađarskog podrijetla Sorosa.

Bruxellske demokrate nazvao je “utvrdom novog internacionalizma”, a imigracija je “njihov instrument internacionalizma”, piše MTI.

U zemljama u koje stižu migranti, pojavljuje se kršćansko-muslimanski svijet, a smanjuje se postotak kršćana. No mi, građani središnje Europe, imamo vlastitu budućnost”, poručio je Orban.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina