Schaeuble sumnja u uspjeh izvlačenja Grčke iz bankrota

Foto: fah

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u četvrtak je izrazio sumnju da će Grčka ikad uspjeti dobiti treći program pomoći za izbjegavanje bankrota iako je grčki parlament noćas odobrio paket mjera štednje bez kojeg nisu mogli početi razgovori o novoj rati međunarodne financijske pomoći Ateni.

Rekao je da će od njemačkog parlamenta zatražiti glasovanje o ponovnom otvaranju pregovora, dodavši da je usvajanje reformi “važan korak”, ali i istaknuo da će grčki dug biti teško održiv ako se djelomično ne otpiše, što njemačka vlada smatra protuzakonitim.

Grčka u trećem spasilačkom paketu traži do 86 milijardi eura u zamjenu za oštrije mjere štednje i strukturne reforme.

“Sad ćemo u pregovorima vidjeti postoji li uopće način da se dobije novi program, uzimajući u obzir financijske potrebe (Grčke), koje su nevjerojatno porasle”, izjavio je Schaeuble za radio postaju Deutschlandfunk.

Međunarodni monetarni fond predvodi one koji pozivaju na značajno smanjenje grčkog duga, ali Njemačka, najveći pojedinačni donator kriznim fondovima eurozone, to apsolutno odbija. Schaeuble tvrdi kako bi to bilo nekompatibilno s članstvom u monetarnoj zajednici.

“No to bi možda bilo bolje za Grčku”, dodao je.

Nepopustljivo stajalište Njemačke prema Grčkoj stvara neugodu kod nekih europskih partnera, a dosad najsnažniju javnu kritiku uputio je austrijski kancelar Werner Faymann, koji je Schaeubleovo stajalište da bi za Grčku izlazak iz eura možda bio bolji nazvao “potpuno pogrešnim”.

“Ministar financija Schaeuble kod nekih je stvorio dojam da bi nam moglo biti od koristi ako Grčka ispadne iz monetarne zajednice, da bismo tako možda platili manje”, rekao je Faymann za austrijski dnevnik Standard od četvrtka.

“Smatram da je to potpuno pogrešno. To je moralno pogrešno, to bi bio početak procesa raspadanja … Njemačka je u Europi preuzela vodeću ulogu, a u ovom slučaju ona nije pozitivna”, naglasio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah