Slovenija “odlučno protiv” produženja graničnih kontrola unutar Schengena

Foto: Thinkstock

Slovenija smatra da je prijedlog Europske komisije o ponovnom produženju kontrola na unutarnjim granicama Schengena neopravdan, jer je ilegalni tranzit migranata prema sjeveru minimalan, a vanjska granica Schengenskog prostora prema Hrvatskoj dobro štićena, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Slovenija se odlučno protivi ponovnom produženju kontrola na unutarnjoj schengenskoj granici između Slovenije i Austrije, koje je utorak predložila Europska komisija, jer za to nema razloga, navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva unutarnjih poslova, U njemu se podsjeća da je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar u pismu Europskoj komisiji 21. travnja upozorila da je prijedlog neopravdan, što dokazuju podaci o malom broju ilegalnih prijelaza granice, kao i mjere koje je u zaštitu schengenskog prostora na svojoj granici s Republikom Hrvatskom Slovenija poduzela.

Od samog uvođenja pojačanog nadzora na austrijsko-slovenskoj granici, u jeku izbjegličke krize 2015., on izaziva stalne zastoje vozila, osobito u tunelu Karavanke, najvećem cestovnom graničnom prijelazu dviju država, a osobito kritično stanje nastaje u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone, što ima negativan ekonomski utjecaj, ali i negativne učinke na suradnju slovenskih i austrijskih regija, upozoravaju u Ljubljani.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da uvođenje kontrola unutar Schengena, barem na austrijsko-slovenskoj granici, nije pokazalo značajnije sigurnosne rizike zbog kojih bi tu mjeru trebalo produžavati i da bi se umjesto sustavnih kontrola na granici mogle provoditi ciljane kontrole u unutrašnjosti Austrije.

Eventualna ugroženost Schengenskog prostora, koja bi opravdala mjere pojačane kontrole, trebala bi se dokazivati brojkama, a one potvrđuju da takvih rizika nema u većoj mjeri jer je 2016. austrijska policija Sloveniji vratila samo 76 stranaca koji su u Austriju ilegalno došli iz Slovenije, navodi u izjavi slovenski MUP.

U ovoj je godini, kako dodaju, takvih slučajeva readmisije stranaca iz Austrije u Sloveniju bilo samo desetak, što dokazuje da su mjere za sprječavanje dolaska ilegalnih migranata u Sloveniju balkanskom rutom učinkoviti, odnosno da djeluju, tvrde u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Europska komisija je u utorak predložila da se Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj dopusti da još najviše šest mjeseci mogu obavljati granične kontrole na unutarnjim granicama Schengena, uz preporuku da postupno odustaju od kontrola na samoj granici i zamijene ih razmjernim policijskim kontrolama u graničnom području.

“Komisija preporučuje Vijeću da dopusti produljenje kontrola posljednji put, što znači da će te kontrole morate biti uklonjene za šest mjeseci”, objavio je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos.

Preporuka se među ostalima odnosi i na granice Austrije s Mađarskom i Slovenijom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš