Slovenska politika i mediji ignorirali obljetnicu Oluje: Parade su za velike i uspješne države

Foto: fah

Slovenija nije u utorak sudjelovala na obilježavanju 20. obljetnice akcije “Oluje” ni na vojnoj niti na civilnoj diplomatskoj razini, a događaj su uglavnom ignorirali i slovenski mediji, osim privatne televizijske postaje TOP-TV koja je izravno prenosila nekoliko minuta mimohoda.

Vodeći mediji poput nacionalne Televizije Slovenije navode kako je paradom Zagreb nastojao pokazati “vojne mišiće” i obilježiti dan pobjede, ali da su sudjelovanje na mimohodu “otkazale brojne države, pa i Slovenija”.

Mediji u Sloveniji koja je, kako navode, otkazala sudjelovanje manje postrojbe svojih vojnika nakon intervencije srbijanskog veleposlanika u Ljubljani, citiraju izjavu premijera Zorana Milanovića da Hrvatska ne prijeti nikome i da je sama “Oluja” provedena radi mira, a ne radi rata i da je Hrvatska danas u stanju jamčiti svoju sigurnost i stabilnost u okruženju. Prenose i izjave dužnosnika iz Srbije i RS-a kako je ta akcija bila tragedija za Srbe i da je zato ne bi trebalo obilježavati.

Bivši jugoslavenski i slovenski diplomat, te vojni ekspert Aleš Bebler izjavio je za portal slovenskog Telekoma kako na mimohodu u Zagrebu nije bilo glavnih saveznica NATO pakta poput Njemačke i Velike Britanije, a ni slovenskog vojnog atašea u Zagrebu, te da se to vjerojatno dogodilo zbog njihove ocjene da je mimohod demonstracija sile koja ne doprinosi stabilnosti regije i odraz je unutarnjopolitičkih napetosti u hrvatskoj politici pred parlamentarne izbore.

Političke aspekte obljetnice “Oluje” i mimohoda komentirao je za isti portal i Zijad Bećirović, direktor ljubljanskog Instituta za balkanske i bliskoistočne studije, rekavši da se radi o demonstraciji mišića i vojne sile koja ne uvažava srpske žrtve, te da parade trebaju organizirati samo velike i ekonomski uspješne države, obilježavajući događaje koji su važni za Europu i cijeli svijet.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah