U Francuskoj u 2017. godini 53 posto više žrtava seksualnog nasilja, preko milijun prijavljenih krađa

Foto: Thinkstock

Broj osoba koje su 2017. izjavile da su bile žrtve seksualnog nasilja izvan doma u Francuskoj je porastao za 53 posto u godinu dana, prema velikom statističkom istraživanju objavljenom u četvrtak.

Godine 2016. 173.000 osoba smatralo se žrtvama seksualnog zlostavljanja, dok ih je prošle godine bilo 265.000, naveli su francuski Nacionalni opservatorij za delinkvenciju i kažnjavanje (ONDRP) i statistički institut Insee u godišnjem istraživanju o žrtvama i percepciji sigurnosti, koje potvrđuje da je terorizam Francuzima i dalje najveća briga.

Francuska: više od 10.000 migranata u “Džungli” u Calaisu

Francuska: Sve više maloljetnih migranata završava u pritvoru

To 12. istraživanje, tijekom kojeg je ispitano 16.000 osoba starijih od 14 godina, omogućuje procjenu evolucije delinkvencije izvan administrativnih statistika ispitivanjem Francuza koji ne prijavljuju sustavno slučajeve u kojima su bili žrtve.

Stope prijava su jako promjenjive. U slučajevima provala ili krađa automobila padaju ispod 30 posto kada je bilo fizičkog nasilja. Stopa pada ispod 15 posto za seksualno nasilje u brakovima ili vezi.

Nakon tri godine pada, raste broj žrtava provala i pokušaja provala. Krađe bez nasilja i prijetnji koje su bile desetak godina u padu, sada bilježe jaki porast (+46 posto) i prelaze milijun prijavljenih žrtava.

(FOTO, VIDEO) Macron – nova nacionalna sramota Francuske

Najveća kriza Macronove vlasti: ‘Žuti prsluci’ proširili zahtjeve

Istraživanje potvrđuje da 2018. Francuze i dalje najviše brine terorizam (30 posto), ispred nezaposlenosti (18 posto).

Izvor: narod.hr/hina