5 činjenica koje morate znati o Maslinovom ulju

Foto: Thinkstock

Hrvatska kao zemlja uspješnih sportaša i najljepše obale, u svijetu sve više postaje prepoznatljiva i po kvalitetnom maslinovom ulju koje obara rekorde na međunarodnim natjecanjima. Ove godine čak 22 hrvatska proizvođača osvojila su nagradu na najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji maslinovog ulja u New Yorku. Dva su proglašena najboljima u klasi, 13 je dobilo zlatne, a sedam srebrnih medalja. Evo nekoliko činjenica koje bi bilo dobro znati o ovom vrijednom ulju.

1.) Maslinovo ulje pozitivno utječe na vaše zdravlje

Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih prehrambenih ulja. Poznato je da ima protuupalno djelovanje i za učinkovitost je potrebno popiti jednu žlicu dnevno natašte. Nezasićene masne kiseline i vitamin E uz ostale sastojke kao što su steroli i polifenoli smanjuju rizik od kolesterola i pozitivno utječu na prevenciju brojnih oboljenja. Preporuča se u prehrani onih koji imaju dijabetes, problema s probavnim sustavom, krvožilnim sustavom, žučnim kamencima, kostima i zglobovima te smanjuje rizik za oboljevanje od raka dojke.

2.) Najkvalitetnije je ekstra djevičansko maslinovo ulje

Najzdravije i najkvalitetnije je ekstra djevičansko maslinovo ulje s do 0,8 posto slobodnih masnih kiselina, koje se dobiva posebnim postupkom u kojem probrane masline moraju biti isti dan prešane kada su i ubrane. Pojedini maslinari dobivaju ulje tako da prije prešanja stave masline da odstoje nekoliko dana potopljene u moru. Time se postiže odgorčavanje maslina. Takvo ulje više se ne naziva ekstra djevičanstvo već samo djevičansko ulje i sadrži jedan do dva posto slobodnih masnih kiselina. Postoji još i maslinovo ulje lampante koje nije jestivo, jer sadrži više od dva posto slobodnih masnih kiselina. Osim o načinu prerade, kvaliteta maslinovog ulja ovisi i o mjestu uzgoja.

3.) Količina ulja koja se dobije iz maslina – ovisi o vremenu berbe

Količina ulja koje se dobije iz maslina, ovisi o tome kada se masline beru i prerađuju. Ukoliko se masline beru ranije, npr. 1. listopada, iz njih ćete dobiti manje ulja nego ako ih berete mjesec dana kasnije. Primjerice, na 100 kg maslina dobije se 10 litara ulja ako se bere i prerađuje početkom 10.mjeseca, a ako se prerađuje 1. studenog, dobit će se 20 litara maslinovog ulja. Ulje bi trebalo čuvati u ambalaži koja štiti ulje od promjena uzrokovanih svjetlom, primjerice tamne staklene boce, na tamnom mjestu na temperaturi od 16-20°C. Preporuča se ulje upotrijebiti u roku od godine dana do dvije nakon proizvodnje.

4.) Dodatak je različitim jelima i najbolji od ulja za prženje

Maslinovo ulje kombinira se s različitim vrstama jela, od slanih mesnih do slatkih voćnih i kombinacija sa sladoledom. “Maslinovo ulje od svih ulja ima najbolji indeks stabilnosti pri prženju. Slijedi ga palmino ulje i tek sedam mjesta iza njih dolaze sojino, suncokretovo i ostala ulja. Maslinovo je ulje termički najstabilnije zbog dva razloga: prvo − ima takav sastav masnih kiselina da su najstabilnije, a drugo − ima svoje čuvare protiv oksidacije. Pri termičkom tretiranju ti se pozitivni sastojci žrtvuju da spase osnovu uljne komponente, oni prvi pokupe radikale koji bi “napali” maslinovo ulje. Zbog toga je jedino ispravno upravo na maslinovu ulju termički tretirati hranu.”, objasnio je svojevremeno stručnjak za maslinarstvo dr.sc. Mirko Gugić za Slobodnu Dalmaciju.

5.) Lako je odrediti je li maslinovo ulje dobro
Maslinova ulja razlikuju se po intenzitetu mirisa, okusa i teksture, svako dobro maslinovo ulje, ističu maslinari, mora imati miris upravo pokošene trave i malo ‘peckati’ za jezik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr