U APN stiglo 1.455 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Foto: fah

U Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do danas u podne stiglo je 1.455 zahtjeva iz svih deset banaka koje sudjeluju u davanju subvencioniranih stambenih kredita, izvijestili su u utorak iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

> Zakon o subvencioniranju stambenih kredita – jednake mogućnosti i za obitelji i za ‘životne partnere’?

Za subvencionirane kredite mogu se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

U subvencioniranju stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna, sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

> TIH: Angažiranjem zaštitara i udruga, te izmjenom pravilnika o subvencioniranju stambenih kredita pokazuje se nesposobnost provođenja transparentnog POS-a

U ponedjeljak, 11. rujna, ministar Štromar suspendirao je Odluku o raspodjeli sredstava osiguranih za subvencioniranje kredita što je obrazložio povoljnom dinamikom zaprimanja zahtjeva, pretpostavkama da će državna sredstva za subvencioniranje biti dostatna za sve dosadašnje prijave kao i za sve zainteresirane u ovom trenutku, te činjenicom da više nema bojazni da bi klijenti samo jedne banke mogli iskoristiti sva predviđena sredstva za subvencije.

Ukinutom odlukom bilo je predviđeno raspoređivanje sredstava po kreditnim institucijama tako da se ograničavala isplata ukupno najviše do 20 posto osiguranih financijskih sredstva predviđenih za subvencioniranje po pojedinoj kreditnoj instituciji odnosno banci. Ujedno je ukinuta i raspodjela sredstava kojom su se ukupna sredstva namijenjena subvencioniranju dijelila u omjeru 75 posto namijenjenih kupnji stana i 25 posto namijenjenih za kupnju ili izgradnju kuće.

Ministar Predrag Štromar nedavno je izjavio kako prema prvim izračunima anuiteta postoji prostor za više od 1.800 kredita.

APN je zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita počeo primati u ponedjeljak, 4. rujna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em