HSS: Rasteretite građane smanjivanjem PDV-a na hranu na 10%

HSS pozdravlja svako porezno rasterećenje građana, no upozorava da je prijedlog koji ministarstvo financija predlaže smanjenje na račun lokalne samouprave iz kojeg se financiraju vrtići, škole, zdravstvo, socijala.

“Pozivamo Vladu da uz smanjenje sredstava lokalnoj samoupravi smanji i vlastite prihode u korist građana”, istaknuli te dodali kako su više puta tražili i ponovno traže od Vlade da smanji PDV na hranu na 10%.

“Na taj će način itekako pomoći građanima, povećati potrošnju i očuvati domaću proizvodnju hrane”, kazali su ocijenivši kako se takvim rasterećenjem obuhvaća cijelo stanovništvo, svaka obitelj, zaposleni, nezaposleni i umirovljenici.

Podsjećamo, ministar financija Boris Lalovac jučer je izjavio kako će Vlada nastojat “smanjiti porezno opterećenje i za građane i za gospodarstvo i na taj način proširiti poreznu bazu da više ljudi sudjeluje u plaćanju poreza kako bismo dobili pozitivan efekt na proračun”.

Ministar Lalovac je rekao kako očekuje da bi takva reforma smanjila proračunske prihode za oko 2 milijarde kuna što bi se moglo nadoknaditi većom potrošnjom, ali i ukidanjem olakšica na reinvestiranu dobit. Lalovac je najavio i smanjivanje obujma plaća u javnom sektoru što bi se trebalo postići kroz rebalans i centralni obračun plaća.

“Vlada želi neoporezivi iznos plaće podići s 2200 na 2600 kuna. Procjenuje se da bi to onima s najnižim prihodima plaću podignulo za oko 80 kuna. S poreznim bi izmjenama trebao profitirati i srednji sloj kojima bi se najviša porezna stopa od 40 posto ubuduće primjenjivala na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s 8800 kuna. Toj kategoriji građana plaće bi se mogle povećati za nekoliko stotina kuna”, objavio je jučer HRT pozivajući se na neimenovane izvore u Banskim dvorima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/Narod.hr