Irska ponovno svijetli primjer Europe, brzo raste, refinancira dugove

I dok gospodarstvo eurozone slabi, Irska, koju su još nedavno članice tog bloka spašavale od financijskih problema, bilježi snažan rast gospodarstva i pad nezaposlenosti, pa je na putu da ponovno postane svijetli primjer Europe, prenosi Politikaplus.

Irska vlada povećala je ovih dana prognozu rasta gospodarstva u ovoj godini s 2,1 na 3 posto, a za toliko bi bruto domaći proizvod (BDP) trebao porasti i iduće godine. To se zahvaljuje snažnom rastu izvoza, ali i potrošnje građana, potaknute povećanjem zaposlenosti, zbog čega je stopa nezaposlenosti pala ispod prosjeka u eurozoni.

„Rast od 3 posto vrlo je snažan kada gledate stope rasta u Europi. Ima još niz problema koji bi mogli usporiti rast gospodarstva, ali ako ćemo ih mudro rješavati, možemo tako rasti idućih deset godina i riješiti sve probleme koje Irska ima”, kazao je u četvrtak ministar financija Michael Noonan. Snažan rast, u opreci s umrtvljenim oporavkom većine gospodarstava u eurozoni, omogućit će Irskoj da olabavi mjere štednje u proračunu za iduću godinu i refinancira dio kredita, čime bi uštedjela milijarde eura.

Primjer uspjeha programa štednje, dogovorenog s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom 

Irska je još nedavno za financijske krize u eurozoni predstavljala jedan od najvećih problema u tom bloku, pa je 2010. godine bila druga zemlja, nakon Grčke, koja je zatražila paket međunarodne pomoći. Sada, pak, njezin brz oporavak može predstavljati primjer uspjeha programa štednje, dogovorenog s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je Irska završila prošle godine.

Snažan oporavak gospodarstva omogućuje Irskoj i refinanciranje dijela kredita od MMF-a po nižim kamatnim stopama, čime bi smanjila javni dug koji je lani iznosio 116 posto BDP-a, ili 200 milijardi eura. Refinanciranjem dijela kredita, Irska bi uštedjela oko 1,5 milijardi eura u idućih pet godina, što je, kazao je Noonan, “strašno puno novca u irskim uvjetima”. No, za to je Irskoj potrebno odobrenje Europske unije, pa je ovoga tjedna vodećim dužnosnicima EU-a i Europske središnje banke dostavila svoj prijedlog refinanciranja dugova.

Proći će neko vrijeme dok Irska ne dobije zeleno svjetlo, no Njemačka i Finska već su poslale pozitivne signale, kazao je Noonan. Krajem prošloga stoljeća Irska je zadobila naziv keltski tigar, po uzoru na azijske tigrove, tamošnja brzorastuća gospodarstva. No, za financijske krize 2008. godine i recesije njezino se gospodarstvo urušilo, pa je 2010. morala zatražiti međunarodnu pomoć. U samo četiri godine irsko je gospodarstvo ojačalo, pa bi ponovno moglo postati jedno od najperspektivnijih u Europi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/politikaplus
Photo: globalinksabroad.org