Kajin: Nastavak istarskog ipsilona graditi javno-privatnim partnerstvom

Nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin izjavio je u utorak kako je rast javnog duga osnovni razlog što u Hrvatskoj, pa tako ni u Istri, nema stranih ulaganja, naglasivši da nastavak gradnje istarskog ipsilona ne smije ući u javni dug, nego treba inzistirati na javno-privatnom partnerstvu.

Smatra da je u posljednjih desetak godina jedino veće strano ulaganje u Istri bila izgradnja vodenog parka u Poreču.

“Kreditni rejting Hrvatske nažalost ponovo će pasti. Zbog toga nastavak gradnje istarskog ipsilona ne smije ući u javni dug, nego treba inzistirati na javno-privatnom partnerstvu, premda se radi o najskupljem modelu”, kazao je Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu.

Istaknuo je kako građani Istre kada se voze po Istarskom ipsilonu plaćaju najveću cestarinu, no drži on, “da nema ipsilona vozili bi se po cestama koje su gradili Mussolini i Napoleon”.

Ustvrdio je kako su ugovori za gradnju autocesta u Dalmaciji još nepovoljniji od ovoga u Istri te su oni, kako je rekao “doveli HAC do bankrota jer se krediti isplaćuju na rok od pet do deset godina”.

Kajin je izrazio zadovoljstvo što je ministar turizma Darko Lorencin odustao od daljnje centralizacije putem paketa zakona vezanih uz turističke zajednice, a Istarski demokrati traže da se odustane od izmjena Zakona o vodama.

“Taj bi zakon cijelu Istru sveo na jednog isporučitelja vodne usluge, što bi dovelo do toga da buzetski, a vjerojatno i labinski vodovod izgube svoju prepoznatljivost”, poručio je Kajin.

Ironično je komentirao i jučerašnju izjavu SDP-ovog saborskog zastupnika kako ne vidi i ne zna da u Istri ima kriminala,

Nakon što Željko Jovanović ne vidi i ne zna da u Istri ima kriminala, očekujem da Boris Miletić kaže da u Istri nema droge, a Ivan Jakovčić da je Istra medijski najslobodnija regija u Europi. Jedino je, međutim, istina da u Istri nema borbe protiv korupcije, izjavio je Kajin.

Jovanović je IDS-u poslao ponudu koju oni ne mogu odbiti. Tu ekipu, naime, ne zanima ni regionalizacija, ni decentralizacija ni Istarski ipsilon, nego samo osobna sloboda i očuvanje imovine koju su stekli pretvaranjem javnog u privatno, dodao je.

Da bi se formalizirala koalicija SDP-a i IDS-a, koji donosi dva zastupnička mandata, kaže Kajin, “potrebna je još samo jedna sitnica, odnosno da isto potvrdi Dinko Cvitan”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah